Múzeumok Éjszakája

03 jún

Múzeumok Éjszakája

Holokauszt Emlékközpont – 1094 Budapest Páva utca 39.

2024 június 22. szombat

A jegyárakról és a jegyvásárlásról az oldal alján található bővebb információ!


16:00 – 17:30

Zene a kultúrák metszéspontjában – kerekasztal beszélgetés

Résztvevők: Majorosi Marianna, Szeder, Juhász Előd, Kollár-Klemencz László

Négy – különböző zenei kultúra területéről, különböző tudással és élettapasztalattal, különböző generációk képviseletében – meghívott résztvevő érkezik június 22-én, a Holokauszt Emlékközpont által szervezett kerekasztal beszélgetésre.

A kultúra – különösen a zenei kultúra – jelentéssel látja el a világunkat, segít láttatni és értelmezni azt. Kulturális hátterünk a történelmünkből merít, annak lenyomata.

A zenei kulturális kerekasztal célja a nemzeti emlékkultúra sokszínűségének hirdetése, fenntartása és fejlesztése, mely egyben megjeleníti a jövőért érzett felelősséget is. Ez a közös nevező az, amely képes összehozni azt a sokféle, a kultúráért különböző környezetében élő egyéneket, közösségeket.


16:30 – 19:00

Érdekvédelmi terület filmvetítés és kerekasztal beszélgetés 

Résztvevők: Szirmai Gergely, Jakab Attila, Balogh Ákos

A kerekasztal beszélgetés 18:15-kor kezdődik.

A program előzetes regisztrációhoz kötött: https://bit.ly/filmvetítés_és_kerekasztal_beszélgetés

Auschwitz parancsnoka, Rudolf Höss és felesége, Hedwig egy haláltábor melletti házban igyekeznek áloméletet teremteni a családjuknak. Az Érdekvédelmi terület című film, mely Martin Amis angol író 2014-es regényét veszi alapul, a 76. Cannes-i Filmfesztiválon debütált, ahol elnyerte a fesztivál nagydíját, továbbá öt kategóriában jelölték Európai Filmdíjra (legjobb európai film, legjobb rendező, legjobb színésznő, legjobb színész, legjobb forgatókönyvíró).

A filmvetítést követő kerekasztal beszélgetésen Szirmai Gergely videóblogger, filmkritikus; Jakab Attila történész és Balogh Ákos történelemtanár fog beszélgetni egymással a filmről.

A filmet eredeti nyelven (lengyel, német, jiddis) fogjuk vetíteni magyar felirattal.


18:30 – 20:00

Egy éjszaka Jaffában – mesélő főzőbemutató Steiner Kristóffal és Nimrod Dagannal 

Idén már 9. esztendeje, hogy a Holokauszt Emlékközpont kertjében, a zsinagóga előtti téren Steiner Kristóf, író és vegán gasztro-szaktanácsadó megidézi a zsidó gasztronómia klasszikusait, amelyeket személyes történetekkel körítve készít el, időnként segítségül kérve néhány nézőt. A kulináris-kulturális kavalkád kóstolóval zárul – amely nem csak a vegánokat igézi meg évről évre.

Idén Kristóf, és társa, Nimrod Dagan a Közel-keleti konyha klasszikusait hozzák el a Páva utcába: lesz humusz maszabaha, azaz csicseriborsó “főzelék”, shakshuka – a térség “lecsója”, tabule saláta kuszkuszal, és szahlab, avagy melegen tálalt fahéjas-rózsavizes puding. Kristóf és Nimrod éveken át éltek Tel-Aviv Jaffában, és bár ma egy görög falu lakosai, szívünk egy darabja örökre a Levante-térségben marad.

“Béke és emberi jogi aktivistákként, és gasztro-szakemberekként is különösen fontos nekünk, hogy beszéljünk, írjunk a színes és gazdag kultúráról, és a sokféleségük mentén egyező, sok jó emberről, akik hozzánk hasonlóan hisznek benne: lehet, sőt kell is osztozni a hagyományokon, örömökön és bánaton. Egymásért, önmagunkért felelősséget vállalva tápláljuk a közös jót. A tűzhely mellett, az asztal körül, és bárhol, bármerre járjunk is.


20:30 – 22:00

Csík Zenekar koncert

A program előzetes regisztrációhoz kötött: https://bit.ly/Csík_zenekar_koncert

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már több, mint 35 éve töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik. Nos, ez a Csík Zenekar. Műsoraikban a közönségünk által szeretett igényes, sokszínű zenei világunkat visszük tovább az új dalainkban, miközben megidézzük azokat a régi szép összeállításokat is, amelyek nemcsak a mi szívünkben, a közönségünk lelkében, hanem az utóbbi évtizedek magyar zenei palettáján is nyomot hagytak végérvényesen.


22:00 – 22:15

Havdala (Emlékközpont udvara) – Szombatbúcsúztatás

Résztvevők: Radvánszki Péter, Gádor György

A Páva utcai közösség vendégeként részt lehet venni a szombat kimenetelének, a Hávdálá szertartásán. A Hávdálá jelentése „elválasztás”. Amikor beköszönt a Sábesz vagy az ünnep, a zsidók egy pohár borra mondott kiddussal jelzik, hogy valami különleges és szent kezdődött. Amikor vége a Sábesznak vagy az ünnepnek, a Hávdálával emlékeznek rá, hogy különbséget kell tenni a szent és a mindennappi, a világosság és a sötétség, a szombat és a hétköznap között. A Hávdálá tehát fontos része a sábeszi szertartásoknak.

A Hávdálá szertartáskor meggyújtsák a több szálból font gyertyát, elmondják az Íme szabadulásom Istene kezdetű imát és Eszter könyvéből egy sort, majd áldást mondanak a borra, a jó illatú fűszerekre és a világosságra. Végül elmondják a szombat és a hétköznap elválasztásának imáját (Hámávdil). Megisszák a bort, majd egy kis maradékkal eloltják a gyertyát.


Tárlatvezetések

A Tóra Fényénél. Sokszínű orthodox zsidó életvilágok a hurbán előtt című időszaki kiállítás a zsinagóga karzatán (16:30-tól óránként indulnak tárlatvezetések 18:30-ig, egy vezetés hossza egy óra)

Tárlatvezetések kezdési időpontjai: 16:30 (angol); 17:30; 18:30

A kiállítás a magyarországi hagyományos zsidóság közép-európai begyökerezettségét és életmódjának változását hivatott bemutatni, hangsúlyosan a cseh-morva és Habsburg Galícia területéről érkező zsidóság szociokulturális különbségeit, a magyarországi orthodox zsidóság Nyugat és Kelet közötti elhelyezkedését. Közösségi és családi élet tárgyi és dokumentum-örökségéből mutat be válogatást a kárpát-medencei hagyományos zsidóság differenciáltságát felmutatva, archív fotókkal gazdagon illusztrálva.


Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállításunkon (17:30-tól fél óránként indulnak a tárlatvezetések 20:00-ig, egy vezetés hossza 1,5 óra)

Tárlatvezetések kezdési időpontjai: 17:30; 18:00; 18:30 (angol); 19:00; 19:30; 20:00

Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az állam és az állampolgár viszonya. 1938-tól a magyar állam fokozatosan megfosztotta polgárainak egy meghatározott csoportját mindattól, ami az embert emberré teszi: jogaitól, javaitól, szabadságától, emberi méltóságától és végül puszta életétől. Ez a folyamat végzetesen 1944-ben, a német megszállás után gyorsult fel.


Jegyárak:

Normál ár (felnőtt): 3000 Ft
Kedvezményes ár (18 éves korig): 1500 Ft

A jegyek megvásárolhatóak a rendezvény napján a Holokauszt Emlékközpont jegypénztárában. Előzetes jegyvásárlásra a Jegymester oldalán van lehetőség a következő linken keresztül: https://jegymester.hu/production/53104/holocaust-dokumentacios-koezpont-es-emlekgyujtemeny-koezalapitvany/8273364