Nelson Mandela Nap a Holokauszt Emlékközpontban

  • Főoldal
  • Nelson Mandela Nap a Holokauszt Emlékközpontban

Dél Afrika Nagykövetsége és a Holokauszt Emlékközpont közös szervezésében 2010. július 19-én, hétfőn, Magyarországon első ízben a Nelson Mandela Nap eseményeire kerül sor a Páva 39-ben.

A dél-afrikai politikus és szabadságharcos 92. születésnapja (július 18.) alkalmából megtartott rendezvény célja, hogy a fajgyűlölet elleni harcra és a hátrányos helyzetben élő emberek életkörülményeire felhívja a figyelmet. A rendezvényen levetítjük a Mandela harcát feldolgozó nemrég bemutatott Invictus – A legyőzhetetlen címú filmet is Morgan Freeman fősszereplésével.

Dél-Afrika nemrég még az apartheid és a faji gyűlölet hazája volt.

A Nelson Mandela nap kiváló alkalom arra, hogy emlékeztessünk rá: a fajgyűlölet helyett a tolerancia, és egymás másságának az elfogadása a problémamentes együttélést segíti.

Mandela a szabadság, az egyenlőség, a megbékélés és az emberi jogok tiszteletének a jelképe.

A Nelson Madela Napot először 2009-ben, a politikus 91 születésnapja alkalmából rendezték meg New York-ban, ahol egy nagyszabású jótékonysági koncert keretében szupersztárok tisztelegtek a szabadságharcos életműve előtt.

A Mandela-nap sohasem lesz állami ünnep, de olyan nap lesz, amellyel a közösséget kell szolgálni. Abban reménykedünk, hogy az emberek szentelnek időt közösségük életkörülményeinek javítására.” – fogalmazott akkor az ünnepelt.

Az első fekete bőrű dél-afrikai elnök politikai örökségét őrző Mandela Alapítvány indítványozta, hogy ezen a napon mindenki szenteljen 67 percet jótékonyságnak. Mandela 67 éven át küzdött az egyenlőségért Dél-Afrikában. Budapest a Holokauszt Emlékközpont által idén csatlakozik 7 másik világvároshoz, ahol a Mandela Nap ünnepélyes külsőségek között önálló eseményként megrendezésre kerül.

 

A Mandela Nap szellemét követve mi is hátrányos helyzetű gyerekeknek adjuk meg a lehetőséget, hogy megmutassák magukat a hazai közvéleménynek. Vendégeink lesznek a sajókazai és alsózsolcai Dr. Ámbédkar Gimnázium diákjai, akik egy óriás puzzle kirakásával csatlakoznak Nelson Mandela felhívásához.

Program (kezdés 11. órakor):

  • Ünnepi beszéd tolmácsolással

  • Mandela története + puzzle kirakás

  • Szünet frissítővel

  • Invictus – A legyőzhetetlen c. film vetítése magyar nyelven, angol felirattal

  • Tárlatvezetés

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! A belépés ingyenes!

 

Galériák

Név
Nelson Mandela Nap 2010. július 19.