A Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapja 2010.

  • Főoldal
  • A Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapja 2010.
04 febr

2010. augusztus 2-án 17 órakor megemlékezésre és koszorúzásra várjuk az érdeklődőket  a Nehru parton felavatott Roma Holokauszt Emlékműnél.

A Cigány Világszövetség 1972-ben határozott arról,  hogy a Pharrajimos, azaz a roma holokauszt emlékére augusztus 2-át nemzetközi emléknappá nyilvánítja.

A hétfőn 17 órától kezdődő gyászünnepségen beszédet mond Dr. Kállai Ernő, kisebbségi ombudsman és Horváth Aladár a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, majd a roma kulturális és művészi élet kiválóságai – a klasszikus, a jazz és a népzene képviselői – emlékeznek a ’44. augusztus másodikán történtekre.

A Roma Polgárjogi Alapítvány – a társszervezetekkel közösen – 1996 óta minden év augusztus másodikán virrasztással egybekötött gyászszertartásra hívja a roma holokauszt áldozataira emlékezni, gyertyát gyújtani szándékozó embereket, közösségeket. A Holokauszt Emlékközpont 2004 -ben a Pharrajimos emlékezete című kiállítással tisztelgett először a roma holokauszt áldozatai előtt, s azóta is minden évben részt vesz a megemlékezéseken.  Ezen alkalmak, az erkölcsi főhajtás mellett, figyelemfelhívások is voltak: nem lehetünk közönyösek a jelen kor rasszista tendenciáival, a  kirekesztéssel, gyűlölettel és erőszakkal terhes jelenségekkel  szemben.

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holokauszt Emlékközpont nagy szeretettel vár mindenkit, aki fontosnak gondolja, hogy e gyásznapon együtt emlékezzen a régmúlt és a közelmúlt roma áldozataira.

Fotó: Vimola Ágnes