OktaTÁRS-FELLOWship – hivatalos megnyitó

  • Főoldal
  • OktaTÁRS-FELLOWship – hivatalos megnyitó
26 jún

OktaTÁRS-FELLOWship néven emlékközpontunk júniusban hirdette meg nemzetközi holokauszt-oktatási szakértő képzési programját. A jelentkezési és pályázati folyamat lezárult, a nyerteseket kihirdettük. A képzés indul, a program hivatalos  megnyitójára 2010. november 2-án, a Holokauszt Emlékközpontban kerül sor, délután 15.00 órától.

A Holokauszt Emlékközpont a napokban egyik legfontosabb hosszú távú projektjét indítja útjára, melynek célja a holokauszt-oktatás megújítása és egy olyan oktatói hálózat létrehozása, amely jelentősen segítheti a holokauszt-oktatás integrálását az általános nevelési folyamatba.

Egyéves komplex képzési programunk során nemzetközileg elismert holokauszt-történészek és oktatási szakértők segítségével és részvételével elkötelezett multiplikátorok (egyetemi oktatók, pedagógiai szakértők, tananyagírók, múzeumpedagógusok stb.) magas színvonalú képzését valósítjuk meg minden évben. Kiképzett szakértőink a program során megszerzett tudásukat a program keretében megvalósított és támogatott saját projektjeik által további középiskolai tanároknak vagy tanárjelölteknek, más oktatóknak és közvetve diákoknak adják át, létrehozva így egy olyan szakmai rendszert, amely háttérként szolgálhat a nevelési folyamatba integrált holokauszt oktatás minőségi javításához és a civil attitűdre, toleranciára való nevelés elősegítéséhez.

Projektünk megfelel az 1998-ban alakult, kormányzati képviselőkből, állami és civilszervezetekből álló, jelenleg 27 tagállamot számláló nemzetközi szervezet, a Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF) holokauszt-oktatási irányelveinek. A program ugyanakkor hozzájárul ahhoz is, hogy Magyarország megfeleljen az FRA (Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége) által ez év januárban megfogalmazott, a XXI. századi holokauszt-oktatás jelentőségét és az emberi alapjogok oktatásában betöltött szerepét hangsúlyozó elveknek is.

Projektünk a holokauszt oktatás és kutatás nemzetközi elősegítésére létrehozott ITF,a United States Holocaust Memorial Museum és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatásával valósul meg.

A program hivatalos megnyitója után, a Jeruzsálemi Jad Vasem Intézetből élő video-link segítségével Yehuda Bauer professzor, a holokauszt történetének egyik legnevesebb, nemzetközileg elismert szakértője tart nyitó előadást. Az előadás egyben az egyéves program első fejezetének, a résztvevők számára rendezett hatnapos szemináriumnak indítója.

Hivatalos megnyitó

2010. november 2.

Helyszín: Holokauszt Emlékközpont, Budapest, Páva u. 39.

Program

15.00-15.10 – Dr. Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója megnyitó beszéde.  –  A program első évfolyamán résztvevők köszöntése

15.10-15.20 – A Magyar Kormány képviselőjének megnyitó beszéde

15.20-15.30 – Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének megnyitó beszéde

15.30-16.40 – Yehuda Bauer professzor, a Yad Vashem intézet akadémiai tanácsadójának programnyitó előadása (video-előadás élő kapcsolással a jeruzsálemi Yad Vashem intézetből)

16.45-17.00 – Kérdések és válaszok

17.00 – program zárása

 

Yehuda Bauer a holokauszt nemzetközileg elismert vezető történésze, 1926-ban született Prágában. Diplomáját a cardiffi University of Wales-en szerezte, a jeruzsálemi Héber Egyetemen doktorált, majd itt kezdett tanítani is. 1982-ben alapítója, majd 1995-ig elnöke a Héber Egyetemen működő, Vidal Sassoon International Center for the Study of Antisemitism (SICSA) központnak, 1986-1995-ig a Journal for Holocaust and Genocide Studies szerkesztője, később több európai és egyesült államokbeli egyetem vendégprofesszora. Bauer kutatásaiért és írásaiért számos díjban és elismerésben részesült, többek között 1998-ban Izrael állama legmagasabb polgári kitüntetését, az Izrael-díjat is megkapta. 2001-ben választották az Izraeli Tudományos Akadémia tagjává, ma a Yad Vashem Intézet és az International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research nemzetközi szervezet akadémiai tanácsadója, valamint a Svéd Állam Nemzetközi Fóruma a Népirtások Megelőzésére elnevezésű szervezet főtanácsadója. Számos, a holokauszt és a népirtások történetének tanulmányozásában meghatározó kötet szerzője.

Részletes információk programunkról: www.oktatars.hdke.hu

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!!

Kérjük, részvételi szándékát jelezze erre a linkre kattintva!