Perlasca és Rotta megemlékezés az Olasz Kultúrintézetben

  • Főoldal
  • Perlasca és Rotta megemlékezés az Olasz Kultúrintézetben
02 dec

Giorgio Perlasca és Angelo Rotta diplomaták emléke előtt rója le tiszteletét a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, az Apostoli Nunciatúra, az Olasz Köztársaság nagykövetsége és az Olasz Kultúrintézet, valamint Magyarország Külügyminisztériuma 2012. november 29-én, csütörtökön, 17 órától az Olasz Kultúrintézetben (Budapest VIII. ker., Bródy Sándor u. 8.)

Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli. A Humánum Évében a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület megemlékezik mindazokról a keresztényekről, civil emberekről, akik nem tudtak tétlenek maradni a vészkorszak hónapjaiban, s dacolva a veszélyekkel, üldözött magyar zsidók tízezreit mentették meg, rejtekhelyeken bújtatva, valódi vagy hamis iratokkal ellátva őket.

Giorgio Perlasca, amikor a budapesti spanyol diplomáciai képviselet a nyilas puccs után befejezte magyarországi működését, „kinevezte magát” spanyol ügyvivőnek, és soha nem létezett státuszát el is fogadtatta a nyilas hatóságokkal. Felügyelte a spanyol védett házakat, ezrével adta ki a követség pecsétjével ellátott papírokat.

Angelo Rotta, budapesti apostoli nuncius 1944-ben mindent elkövetett, hogy Horthyt a deportálások leállítására, a magyarországi keresztény egyházakat és XII. Pius pápát pedig tiltakozásra bírja. Több ezer menlevelet bocsátott ki, számos budapesti ház zsidó lakóit helyezte pápai védelem alá, megbízottai sok embert mentettek ki a hegyeshalmi halálmenetekből.

A megemlékezésen közreműködnek:

Maria Assunta Accili asszony, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete; Gina Giannotti asszony, az Olasz Kultúrintézet igazgatója, Prőhle Gergely a Külügyminisztérium helyettes államtitkára; Prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, Kirschner Péter, a Mazsike elnöke, valamint Donatella Failoni zongoraművész; Mácsai Pál színművész; Járdányi Gergely nagybőgőművész és a Budapesti Énekes Iskola énekkara.

A megemlékezés előtt, 17 órakor a résztvevők megkoszorúzzák az épület előtt Giorgio Perlasca szobrát.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.