Rendhagyó, ideiglenes tárlatvezetések

  • Főoldal
  • Rendhagyó, ideiglenes tárlatvezetések
27 júl

Augusztus elején két rendhagyó, ingyenes tárlatvezetéssel is várja az érdeklődőket a Holokauszt Emlékközpont. Hétfőn, augusztus 8-án, 18 órai kezdettel a „SZEMKÖZT – Holokauszt-történetek két távoli városból fényképeken” című időszaki kiállítást mutatja be Bácsi Róbert László fényképész, a kiállítás egyik alkotója és Czingel Szilvia kulturális antropológus, néprajzkutató. Másnap, augusztus 9-én, szintén 18 órai kezdettel pedig a Vidéki gettók „… nem marad itt közülük hírmondó sem.” tárlaton kalauzoljuk az érdeklődőket.

  1. SZEMKÖZT – Holokauszt-történetek két távoli városból fényképen

A holokauszt lassan nyolc évtizedes távolságba kerülve a fiatalabb generációk számára egyre inkább visszaszorul a történelemkönyvek lapjaira. Ezért is fontos, hogy a túlélők tanúságtételét még az utolsó pillanatban rögzítette két magyar fotográfus: Bácsi Róbert László Budapesten élő holokauszt-túlélőket fényképezett egy évtizedig, míg Hermann Ildi New Yorkban élő magyar zsidókat keresett fel, hogy portrét készítsen róluk és interjúzzon velük. A fényképekről a két alkotói hozzáállás mellett két életstratégia lenyomatai is kibontakoznak előttünk, az itt maradottaké és a messzire távozottaké. De ezeken a fotósorozatokon nem a különbségek, hanem a hasonlóságok a leginkább szembetűnőek. A hétezer kilométeres távolság dacára a fotókat nézegetve nemigen tud más következtetésre jutni az ember, minthogy ezeket a személyeket valami egybefűzi és éppen emiatt érdemes így együtt belenézni a sokat látott fotóalanyok szemébe. Mert a portréfotó ősi kíváncsiságunkat elégíti ki, amely mindenkit arra késztet, hogy – akárcsak a metró mozgólépcsőjén a szembejövők tekintetét keresve – egy pillanatra részesei lehessünk a másik életének.

A kiállítást Bácsi Róbert László fényképész  és Czingel Szilvia kulturális antropológus, néprajzkutató közösen tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők.

A tárlatvezetések ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: https://bit.ly/Bacsi_tarlatvezetes

  1. Vidéki gettók „… nem marad itt közülük hírmondó sem.”

1944. március 19-én a német csapatok megszállták Magyarországot. A Horthy Miklós által kinevezett Sztójay-kormány alatt kevesebb, mint 3 hónap alatt végbement a magyarországi zsidóság gettósítása és deportálása. A magyar közigazgatás szervezte meg a vidéki gettókat, amelyek ideiglenes gyűjtőállomásként szolgáltak. Rettenetes állapotok uralkodtak: zsúfoltság, nélkülözés, éhínség, a higiénia teljes hiánya, betegségek terjedése tette még gyötrőbbé lakói számára az itt töltött heteket.
S mit tudott minderről a helyi nem zsidó lakosság? Lényegében mindent…  Kiállításunk célja ezt megmutatni. Elég volt elolvasni az országos és helyi sajtóban megjelenő cikkeket, vagy tanulmányozni az utcai plakátokat és falragaszokat. Mindennapi tapasztalataik alapján láthatták, hogy a zsidóktól előbb szinte minden ingóságukat, majd nem sokkal később a kijelölt gettón kívüli ingatlanjaikat, boltjaikat és műhelyeiket is elvették. A magyar lakosság tisztában volt azzal, hogy „…nem marad itt közülük hírmondó sem”.
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont, a Páva utcai zsinagóga karzata
Időpont: 2022. augusztus 9. 18 órától

A tárlatvezetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: oktatas@hdke.hu e-mail címen, vagy a +36 1 455 3333-as telefonszámon augusztus 5-ig.