A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soa

  • Főoldal
  • A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soa
21 júl

Az Osztrák Kulturális Fórum közvetítésével jutott el a Holokauszt Emlékközpontba az a kiemelkedő kutatók által jegyzett kiállítás, amely bemutatja a Bécsben élő zsidók üldöztetését, szegregációját, majd deportálását Ausztria Németországhoz történt csatolása után.
„A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a soa” című kiállítás Bécs a nemzetiszocialista államban betöltött és az antiszemitizmust gerjesztő szerepét járja körül. Az 1938-ban Adolf Eichmann által létrehozott „Zsidó Kivándorlás Központi Hivatala” 1941-ben létrehozta a zsidó lakosság gettókba, megsemmisítő táborokba és haláltáborokba való deportálásának szervezeti modelljét. Ezzel párhuzamosan a zsidó önsegítést és egyes személyek bátor ellenállását is bemutatja a kiállítás. Rávilágít a soáról való hallgatásra is, amely a háború utáni Ausztriában számos tettest megvédett a felelőségre vonástól.
A bécsi Heldenplatz-on, a köztársaság központi terén már bemutatott vándorkiállítás azt közvetíti, hogy a soára való emlékezés társadalmunk jelenének és jövőjének feladata, valamint, hogy az antiszemitizmus és rasszizmus elleni küzdelem még ma is kimondottan aktuális.
A kiállítást 2022. augusztus 23-án 16 óra 30 perkor nyitjuk meg az Emlékközpont zsinagógájában. A megnyitón a tárlatot Dr. Heidemarie Uhl, az Osztrák Tudományos Akadémia kutatója, a kiállítás egyik szerzője ismerteti.

Antiszemita firkák a Café Rembrandt falain, Bécs 2. ker., Untere Augartenstraße, 1938. március (részlet a kiállításból)

A megnyitót követően, 17 órától résztvevők egy panelbeszélgetésen ismerhetik meg a történtek hátterét és azokat a történelmi párhuzamokat, amelyek 1944 tavaszától a magyar zsidóságot is elérték. A panelbeszélgetésen Dr. Pető Andrea, a bécsi Közép-európai Egyetem professzora, Dr. Ljiljana Radonić, az Osztrák Tudományos Akadémia Kulturális Tanulmányok és Színháztörténelmi Intézete megbízott igazgatója, Dr. Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történésze, és Vojcsik Johanna, a Holokauszt Emlékközpont történésze vesznek részt.
Az esemény nyelve angol, magyar tolmácsolást biztosítunk.
Mind a kiállításmegnyitó, mind a panelbeszélgetés nyilvános. Részvételi szándékát kérjük, jelezze a https://bit.ly/vienna_model linken.