Tiszaeszlári Solymosi Eszter a Trafóban

  • Főoldal
  • Tiszaeszlári Solymosi Eszter a Trafóban
12 okt

Időpont: 2011. október 10-11. 20:00

Krúdy Gyula kortörténeti dokumentumregényének adaptációjában Mundruczó Kornél előadása a mechanizmust vizsgálja – azt a folyamatot, ahogy a hiedelemből szinte valóság lesz. Szadizmus, összetűzés, agresszió, önostorozás lidérces filmszerű képek sorozataként hangulatvilágításban. Október 10-én, hétfőn az előadás után Schilling Árpád rendező beszélget Mundruczó Kornéllal és a társulattal! Mindenkit szeretettel várunk a Trafóban!

Mundruczó Kornél és Bíró Yvette STAATSSCHAUSPIEL HANNOVER:

Tiszaeszlári Solymosi Eszter

– Egy per története Krúdy Gyula regénye nyomán –

 

Rendező / Directed by: MUNDRUCZÓ Kornél

Díszlet és Jelmez / Stage and costume design: ÁGH Márton

Dramaturg / Dramaturgy: Judith GERSTENBERG, PETRÁNYI Viktoria

Fordító / Translated by: KALÁSZ Orsolya

Szakértő / Experts: DARVAS Rabbi, Kantor Immanuel ZUCKER

Zene / Music: Ascher GOLDSCHMIDT

Szereplők / Performer: Johanna BANTZER, Carolin EICHHORST, Susana FERNANDES GENEBRA, Florian HERTWECK, Janko KAHLE, Sebastian KAUFMANE, MEZEI Kinga, Andreas SCHLAGER, Aljoscha STADELMANN, Martin VISCHER

 


TRAFÓ KÜLÖNÓRA

2011. október 10. (H) 18.30

Kövér György Cselekményesítés a tiszaeszlári dráma-változatokban címmel tart előadást.

Eszter, a falusi keresztény kamaszlány 1882. április 1-én elindult a szatócsboltba festékért és nyoma veszett. Hogy, hogy nem, elterjedt a faluban és környékén, hogy a kislányt az eszlári zsidók gyilkolták meg, hogy a húsvéti pászkához vérét vegyék…

A tömeg agya elborul, a hatóságok riadót fújnak, az hír futótűzként terjed és az eset hatása elér a távoli 21. századig. A vád szerint a zsidó közösség feláldozta Esztert Pészah ünnepére. A per történelmet írt: egyszerre igazolta az antiszemitizmus létezését, mint strukturális problémát, illetve a vádlottak felmentése a józanész diadalát. Solymosi Eszter történetének ma is léteznek olyan értelmezései, melyek ijesztő aktualitást nyújtanak a darabnak. A legendát, miszerint a zsidók rituális áldozatot mutatnak be gyerekeken, továbbra is élve tartják antiszemita csoportok, akik ma is megemlékeznek Eszter halálának évfordulójáról..

Krúdy Gyula kortörténeti dokumentumregényének adaptációjában Mundruczó Kornél előadása a mechanizmust vizsgálja – azt a folyamatot, ahogy a hiedelemből szinte valóság lesz. Szadizmus, összetűzés, agresszió, önostorozás lidérces filmszerű képek sorozataként hangulatvilágításban.

Október 10-én, hétfőn az előadás után Schilling Árpád rendező beszélget Mundruczó Kornéllal és a társulattal! Mindenkit szeretettel várunk!