Wiesenthal-díjátadó ünnepség

  • Főoldal
  • Wiesenthal-díjátadó ünnepség

A Holokauszt Emlékközpontban 2014. április 23-án rendezett bensőséges ünnepségen vehették át a 2014-es Wiesenthal-díj kitüntetettjei elismerésüket. A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány által 2008-ban alapított díjban az idén hárman részesültek: Urbancsok Zsolt, a makói levéltár főlevéltárosa, Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsai Szent István Gimnázium igazgatóhelyettese, magyar és történelem szakos középiskolai tanár és Horák Magda szerkesztő.

A díjjal a Közalapítvány kuratóriuma olyan személyek tevékenységét jutalmazza, akik önzetlen önkéntes munkájukkal, személyes elköteleződésen keresztül különösen sokat tettek a magyarországi holokauszt emlékének megőrzéséért és ápolásáért. Ebben az évben a Kuratórium különösen fontos szempontként mérlegelte az egykor volt vidéki zsidó közösségek emlékeinek összegyűjtését és a fiatalabb generációk felé történő közvetítését, a feltárt ismeretek oktatásba való bevonását.

A rendezvényt Dr. Haraszti György, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Üdvözlőbeszédében külön megköszönte, hogy a számos megemlékezéssel kapcsolatos program között is időt szakítottak a megjelentek arra, hogy részt vegyenek a díjátadó ünnepségen.

A díjazottakat Őexcellenciája Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, Frisch György és Drucker Tibor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának kuratórium tagjai méltatták.

A díjátadó ünnepség felvételét videotárunkban megnézheti.