Egy elfeledett örökség nyomában – időszaki kiállítás

  • Főoldal
  • Egy elfeledett örökség nyomában – időszaki kiállítás
07 nov

A 2012. november 8-án 11 órakor nyíló, archív fotókat bemutató kiállításunk azokról az albán családokról szól, akik a háború idején zsidókat mentettek Koszovóban. Megismerhetünk több olyan helyszínt, ahol az üldözött zsidókat bújtatták, hogy később Albániába vagy Macedóniába csempésszék. Sokan közülük hamis igazolványokat kaptak, de leggyakrabban albánnak öltözve sikerült megmenekülniük. A háború után a túlélők Izraelbe és más európai országokba emigráltak.

Koszovó és Albánia zsidó lakossága a második világháború előtt megközelítőleg 400 lelket számlált, kétszázan éltek Koszovóban és körülbelül ugyanennyien Albániában. A német csapatok 1941 áprilisában – Jugoszlávia többi részével együtt – Koszovót is elfoglalták. Miután Jugoszlávia letette a fegyvert Hitler csapatai előtt, a többségében albánok lakta Koszovó nagy része rövid időre újra Albániáé lett, majd 1939 áprilisát követően a területet immár az olasz fasiszták felügyelték.

Az albán zsidómentés története 1990-ben vált ismertté a világban, amikor két amerikai kongresszusi tag ellátogatott Albániába. Egyikük a magyar származású, holokauszt- túlélő Tom Lantos, a másik Josef DioGuardi volt. A koszovói látogatást követően DioGuardi elküldte az embermentéssel foglalkozó dokumentumokat a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetbe, ahol hitelességüket igazolták.

Mustafa Rezniqi volt az első koszovói, aki 2009-ben megkapta a Yad Vashem Világ Igazai kitüntetését. Nem sokkal később, 84 éves korában hunyt el.

Napjainkig 18 családról van tudomásunk, akik a holokauszt idején zsidókat mentettek Koszovóban. E kiállítás tisztelgés emberségük, erkölcsi helytállásuk előtt.

A kiállítást rendezte:

a Koszovói Köztársaság Budapesti Nagykövetsége

a Koszovó-Izrael Baráti Társaság

A Koszovó-Izrael Baráti Társaságról:

Azok a koszovói magánszemélyek, akik a háború idején zsidókat mentő családok történetét ismerték,  a 80-as évek végén vették fel a kapcsolatot a Yad Vashem Intézettel. Ezt követően  Mustafa Rezniqi, Mrs. Xhangyle Ilijazi és Taner Jashar kezdte meg egy a háború idején zsidók mentésével foglalkozó albán családok felkutatására létrehozandó szervezet megalapítását. A Koszovó-Izrael Baráti Társaság elnevezésű szervezetet 2006-ban került hivatalos bejegyzésre Dr. Haim Abravanel neve alatt, akit Mustafa Rezniqi apja, Arsllan mentett meg. A szervezet másik fő tevékenységeként a zsidó kulturális örökség helyeit: temetőket, imahelyeket zsinagógákat kutatnak fel Koszovóban.

Látogatható: 2012. november 8 – 2013. január 6.

A zsinagóga karzatán, a Múzeum nyitvatartási idejében.