Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában

  • Főoldal
  • Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában
27 ápr

2006. január 27-én, a holokauszt első nemzetközi emléknapján nyílt meg a Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában című kiállítás a budapesti Centrális Galériában. Rendezője a Német Szinti és Roma Dokumentációs és Kultúrközpont (Heidelberg) és a budapesti Holokauszt Emlékközpont volt.

A mintegy 150 négyzetméternyi területet megrendezett látványos kiállításon audi guide-on hallgatható magyar nyelvű információk is segítették a látogatókat a látottak mélyebb megismerésében.

A kiállítás célja, hogy a látogatót szembesítse a második világháború borzalmainak kevés nyilvánosságot kapott fejezetével, a cigányság deportálásának és megsemmisítésének kísérletével. A kiállítás azonban nemcsak a haláltáborokról szól, hanem az oda vezető történelmi előzményekről, és a romák 1945 után is folytatódó, faji alapú hátrányos megkülönböztetéséről is, különös tekintettel Közép- és Kelet-Európa társadalmaira.

Az utazó kiállítást 2006. január 17-én Strasbourgban, az Európai Parlamentben mutatták be a közönségnek, s útjának első állomása Budapest volt.

A kiállítás másfél hónapja alatt mind a Holokauszt Emlékközpont, mind az OSA Archívum, a Centrális Galéria anyaintézménye számos kapcsolódó kulturális programot szervezett, köztük filmvetítéseket és nyilvános vitákat is.

Következő bejegyzés

A Pharrajimos emlékezete