Horizont – Könyvek, filmek, háttérbeszélgetések a holokausztról

26 jún

Programsorozatunk célja tágítani azok horizontját, akik árnyaltabb képet szeretnének kapni a holokausztról. Akik a jól ismert memoároknál, hollywoodi filmeknél, tankönyvi kliséknél többet akarnak megtudni, s személyesebb kapcsolatba kívánnak kerülni e korszak szereplőivel, történéseivel. Dokumentumfilmeket vetítünk, készítőit, tanulmányok szerzőit faggatjuk arról, milyen hatással volt rájuk a múlt általuk vizsgált szelete, hogyan illeszthető nézőpontjuk a holokausztról alkotott művek sorába.

PROGRAMOK

2012. március 1. 17 óra

Csapody Tamás: Bori munkaszolgálatosok >>

Az előadás, miként a könyv is bemutatja a szerbiai Bor rézbányájában, később hegyi vasútjának építésén dolgozó munkaszolgálatosok életkörülményeinek változását. Érinti a bori keret, köztük Radnóti Miklós és Justus Pál gyalogmenetének és az abdai kivégzésnek a történetét.

KÖNYV – Vince Kiadó, 2012.

1012. március 29. 17 óra

Dán János:

A Magyar Királyi Tábori Posta a II. világháborúban 1938-1948 >>

A könyvben található postai küldemények mögött emberek és sorsok vannak. Emberek, akik sohasem tértek vissza otthonukba, hozzátartozók, akik hiába várták szeretteiket, s tábori postások, akik önfeláldozó, lelkiismeretes módon végezték munkájukat. A kötet „kézikönyv és katalógus”, kiemelten foglalkozik a munkaszolgálatos tábori posta és levelezések történetével.

KÖNYV – Magyar Menedék Könyvesház, 2011.

2012. április 26. 17 óra

Ocskay László százados, az elfelejtett hős  >>

Ocskay László, a Magyar Hadsereg századosa a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette le. Rendkívüli humanitárius tettével Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészterhesebb időszakában, az 1944-45-ös években.

FILM – Színes, magyar, magyar nyelvű dokumentumfilm. Rendezte: Fonyó Gergely, 2007. Időtartam: 70 perc.

2012. május 24. 17 óra

KL Auschwitz >>

Bárány László több, a zsidósággal foglalkozó dokumentumfilmet is készített. KL Auschwitz című filmje az egyik legjobb, legalaposabb alkotás a haláltábor történetéről és működéséről, fókuszában a magyar transzportokkal, számos eredeti szemtanú megszólaltatásával.

FILM – Színes magyar nyelvű dokumentumfilm, Rendező: Bárány László, 2008. Időtartam: 7×22 perc.

2012. június 21. 17 óra

Egy bátor svájci >>

Eduard Benedikt Brunschweiler ambíciózus fiatal textilgyáros volt, regényes élete teli fordulatokkal. A túlélőket, eredeti tanúkat megszólaltató dokumentumfilm a Nemzetközi Vöröskereszt pannonhalmi megbízottjaként végzett embermentő tevékenységéről készült.

FILM – Színes magyar nyelvű dokumentumfilm Rendező: Siklósi Szilveszter, 2008. Időtartam: 54 perc.

HELYSZÍN:

Holokauszt Emlékközpont, Wallenberg terem

1094 Budapest, Páva utca 39.

Tel: 1-455-3333

A program látogatása díjmentes, de a férőhelyek korlátozottak, ezért kérjük, regisztráljanak a program@hdke.hu címen.