Internazionale: emléktáblát avattak Weisz Árpád egykori edző tiszteletére

  • Főoldal
  • Nemzetközi
  • Internazionale: emléktáblát avattak Weisz Árpád egykori edző tiszteletére
14 febr

Emléktáblát avattak a milánói San Siro stadionban az Internazionale labdarúgócsapatának egykori edzője, Weisz Árpád és családja tiszteletére. A neves edző 1944-ben Auschwitzban halt meg magyar feleségével és két gyermekével.

Forrás: MTI/Nemzeti Sport

A megemlékezésen, amelyet az Auschwitzban elhunyt magyar sportember tiszteletére szerveztek, részt vett Massimo Morattinak, az Internazionale elnökének felesége, Milly Moratti, valamint Claudio Ranieri, a csapat vezetőedzője és a csapatkapitány Javier Zanetti is.

A díszpáholyokhoz vezető teremben kapott helyet Weisz Árpád olasz nyelvű emléktáblája, amely „az olasz labdarúgás nagy újítójának, a WM-taktika olaszországi meghonosítójának, Giuseppe Meazza felfedezőjének állít emléket” – olvasható az Internazionale és a milánói önkormányzat közös közleményében.

A San Siro néven is ismert Giuseppe Meazza Stadionban rendezett emlékezésen jelen volt Giuliano Pisapia, Milánó polgármestere, Roberto Jarach, a milánói zsidó közösség elnöke, Mannó István milánói főkonzul, valamint ott voltak a megemlékezést kezdeményező Boccioni milánói képzőművészeti gimnázium diákjai is.

Az esemény az egykor Ambrosiana néven szereplő Internazionale honlapjára is felkerült: „Jó lenne megállítani az időt, és az 1929–1930-as bajnokságnak csak a harmincnegyedik fordulójára emlékezni, amikor a Modena elleni mérkőzéssel eldőlt, hogy az Ambrosiana ötven ponttal megnyerte a bajnokságot, két ponttal lehagyva a Genoa 1893-at.″

Weisz Árpád a mai napig az egyik legnagyobb edzőként ismert az itáliai futball világában. 2007-ben könyv jelent meg életéről és az olasz labdarúgásban elért teljesítményéről a sportújságíró Matteo Marani tollából. Ugyanebben az évben a bolognai stadionban is táblát avattak emlékére.

A hatszoros magyar válogatott Weisz Árpád 1896-ban Solton született. A húszas évektől játékosként, majd edzőként dolgozott Itáliában. Az Ambrosiana 1926-ban szerződtette edzőnek (Weisz egy évvel korábban játékosként is szolgálta a milánói csapatot), és irányításával hódította el az 1929–1930-as bajnoki címét. Weisz fedezte fel a minden idők egyik legnagyobb olasz játékosának tartott Meazzát.

A tréner 1935 és 1938 között a Bologna edzőjeként sorozatban három (1935–1936, 1936–1937, 1937–1938) bajnoki címet szerzett, bár az utolsó idényt a csapat már a magyar zsidó edzőt váltó német Hermann Felsnerrel fejezte be.

Weisz Árpád írta a legelső olasz labdarúgó taktikai szakkönyvet, ő vezette be az itáliai pályákon az Arsenal edzőjéhez, Herbert Chapmanhez kötődő WM-taktikát. Weisz a mai napig a legfiatalabb olyan edzőnek számít Olaszországban, aki bajnokságot nyert az olasz élvonalban.

1938-tól Franciaországban és Hollandiában dolgozott. 1944-ben Auschwitzban halt meg magyar feleségével és két gyermekével.