Joszi Peled izraeli miniszter az emlékközpontban

Joszi Peled izraeli miniszter január 15-én tett látogatást a Páva utcai intézményben. Prof. dr. Szita Szabolcs ügyvezető igazgató és Prof. dr. Haraszti György kuratóriumi elnök mutatták be a vendégnek az épületet, s beszéltek az itt folyó tudományos, oktatási munkáról, az embermentőkkel, holokauszttal kapcsolatos kutatásokról.

 

Joszi Peled a Wallenberg emlékév megnyitására érkezett Budapestre. Ahogyan egy vele készült interjúban kiemelte: „Wallenberg kockáztatta az életét az erkölcsi elveiért, ezt nem szabad elfelejteni, rá és a holokausztra is újra és újra emlékeztetnünk kell magunkat. … Sokan tagadják a holokausztot. Harcolnunk kell ez ellen, emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a holokauszt megtörtént.” Forrás: origo.hu

 

Biográfia:

Joszi Peled 1941-ben született Lengyelországban, szülei még egyéves kora előtt Belgiumba menekültek, ott egy keresztény család gondjaira bízták. Családja nagy része az auschwitzi haláltáborban halt meg, egyedül anyja élte túl a holokausztot, aki még gyerekként Izraelbe vitte. Peled felnőttként 30 éven át szolgált a hadseregben, tisztként Izrael valamennyi szomszédjával vívott háborúban részt vett. Katonai karrierjének csúcsára 1986-ban érkezett, ekkor az északi parancsnokság főparancsnokának nevezték ki, és így a legmagasabb rangú izraeli tábornokok közé került. 1991-es leszerelése után civilként több nagy cég vezetésében megfordult, dolgozott a telekommunikáció területén, és a kormány megbízására szakértői feladatokat is ellátott. 1996 és 2009 között több izraeli pártban is megfordult, pártállásának gyakori változtatása miatt több kritika érte. Jelenleg a Likud párt tagja, Benjamin Netanjahu kormányában a Miniszterelnöki Hivatal alá tartozó tárca nélküli miniszter.