Magyarországról elsőként a Google Cultural Institute Historic Moments gyűjteményében

  • Főoldal
  • Intézményi
  • Magyarországról elsőként a Google Cultural Institute Historic Moments gyűjteményében
18 ápr

A Google Cultural Institute nem ismeretlen a hazai muzeológus szakma és a múzeumkedvelő közönség előtt sem. Március közepétől a Historic Moments platformon – Magyarországról elsőként – a Holokauszt Emlékközpont tett közzé virtuális kiállítást. Gyűjteményünk munkatársainak jóvoltából a Pál Kornis’ Labor Service. A Hotbed of Corruption című virtuális kiállításon egy munkaszolgálatos sorsán keresztül ismerhetjük meg e speciális, fegyver nélküli szolgálati forma jellegzetességeit.

 A történet fontosabb állomásait – a Google felületének köszönhetően – háttérinformációkkal láttuk el, melyek könnyebbé teszik a külföldi közönség számára is a korabeli magyar viszonyok megértését. A főszereplő Kornis Pál megtapasztalhatta a munkaszolgálat „könnyebb” oldalát, amikor a honvédkeret túlkapásai még nem a fizikai bántalmazásban, hanem leginkább a nyerészkedésben és az anyagi hasznok megszerzésében merültek ki. Az ő története alapján érzékletesen feltárható, hogyan szőtte át a korrupció a század mindennapjait. A feketekereskedelem és a harácsolás nemcsak a határokon belül, hanem a fronton is virágzott. A visszaéléseket mesteri fokra fejlesztő Csernai főtörzsőrmester „elintézte, hogy – jól lehet kora miatt ezt már elkerülhette volna – ő maradjon a század szolgálatvezetője és büszke volt rá, hogy a frontra önként jelentkezettnek nyilvánították. Igaz, nem titkolta, hogy a “holmik” vonzották, mondta, hogy őt legjobban a prémek érdeklik, a képek csak akkor, ha el lehet adni azokat…. Napok alatt felmérte, hogy nincs mit keresnie, a németek már mindent elvittek, a magyar katonáknak se jutott. Egyszerűen fogta magát, elment valamelyik tábori kórházba, ott alkalmatlannak minősítette magát és visszautazott Budapestre.” Ekkor Pál és bajtársai azonban már inkább az életüket, mintsem az értékeiket féltették.

A Google több mint negyven ország több száz kulturális intézményével, múzeumával, archívumával áll kapcsolatban. Immáron negyedik éve három nagy projektbe gyűlnek a kultúra legkülönfélébb forrásai: az Art Project-be, a World Wonder Projectbe és a Historic Moments felületére. (Az Art Projecthez eddig öt magyar múzeum csatlakozott.) A kezdeményezés segítségével kattintásnyi közelségbe kerülhetünk a világ legnagyobb gyűjteményeihez. Több mint hatmillió tárgy érhető el online, a paletta színes, térben, időben, témában is sokféle tartalmat rejt magában.

Jelenleg a világ minden tájáról 61 – nemcsak muzeális – gyűjtemény tagja a Historic Moments projektnek. A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak történetének nemzetközi nyilvánosságra hozatalához olyan neves intézmények mellett járul hozzá, mint a – közel 140 ezer tétellel szereplő – jeruzsálemi Yad Vashem, a washingtoni Holocaust Memorial Museum, az amsterdami Anna Frank House, vagy az Auschwitz-Birkenau State Museum. Mivel a Páva utcai intézmény gyűjteménye szinte kizárólag magánszemélyek – túlélők, illetve leszármazottaik – ajándékozása által gyarapszik, ezért egyediségét azok a családi történetek, személyes életutak és dokumentációik jelentik, amelyek mindeddig a nyilvánosság elől az adományozóknál rejtőztek, esetenként kallódtak.

A kiállítás címe:

Pál Kornis’ Labor Service.

A Hotbed of Corruption

A kiállítást összeállította:

Huhák Heléna

Szécsényi András

Fordította:

Tóth Zoltán