QR 33

Mi a keresztény naptár zsidó öröksége?

A zsidó naptár napévekből és holdhónapokból tevődik össze. A zsidó hónapokat az újhold megjelenésétől a következő újhold megjelenéséig számolják. Az újholdat előző szombaton az előimádkozó hirdeti ki a zsinagógában tóratekerccsel a kezében. Az újhold napját böjt előzi meg, a hónap közepén pedig az újhold megszentelése teszi teljessé a liturgikus kört. A szentírási időkben az újhold napját sófár fúvásával hirdették ki, ma az őszi nagyünnepekre készülve és azok során fújják meg. A zsidó naptárban a napok számítása estével kezdődik, ahogyan az a teremtéstörténetben olvasható: „és lett este és lett reggel…”. A napok estétől estéig tartanak.

A győri születésű Klein Éva gyerekkora Engesztelőnapjáról így írt: „Attól fogva, hogy az ünnep előtti este feljött az első csillag, egészen másnap estéig, amikor az első csillag újra feltűnt az égen, nem volt szabad ételt vagy italt fogyasztani. Apám csak 1943 óta tartotta a böjtöt, amikor egy év munkaszolgálat után hazatért az orosz frontról. […] Én nem böjtöltem, mert a hagyomány felmentette ez alól a gyerekeket és a betegeket. […] Miután szürkületkor hazatértünk [a zsinagógából], én az ablaknál vártam az első csillag feltűnését. Amikor megláttam, azt kiabáltam: »Felkelt a csillag, vége a böjtnek!«, és gyomorerősítőnek mindnyájan kaptunk egy csésze teát, mielőtt leültünk volna az ünnepi vacsorához.” (Eva Quittner: Az emlékezés kavicsai. Győr, 1996. pp. 59, 60.)

A napok esti kezdete a kereszténység nagyünnepeinél is megmaradt. A Szenteste például a karácsony vigíliája. Ez úgy értendő, hogy az ünnep kezdte az előző napon van: december 24-e estéjén. A húsvéti ünnepkörben a Szentháromnap keretében sok helyütt katolikusoknál a böjt végét három csillag feljövetele jelzi nagyszombat estéjén. Itt is a szombat estéje a húsvét vasárnapi liturgikus események kezdetét és a böjt végét jelenti.

What is the Jewish heritage of the Christian calendar?

In the Jewish calendar, the counting of the days begins with evening, as it is written in the creation story. The beginning of the days in the evening has been preserved for the major Christian holidays. Christmas Eve, for example, is the vigil of Christmas. This is understood to mean that the holiday begins on the previous day: the evening of 24 December.

Csatolmányok

Név Méret
Húsvét és pészáh napjai az 1897-es évben Easter and Passover days in 1897 © Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér – Helyismereti Gyűjtemény, Győr 1 MB