Mi célt szolgáltak a győri kóser vendéglők?
A városi életformában a családi otthon szűk terei a szociabilitás és a reprezentáció alkalmait is a rituális vendéglátóipar biztosította keretek közé szorították. A modern társadalom gyökeresen átalakította a magyarországi zsidóság életformáját. A főváros és a nagyobb megyei központok társadalmának az urbánus orthodoxia is részét képezte. A városi orthodox tömegek rituális élelmezése ugyanolyan égető kérdéssé vált, mint a vasúthálózat révén nagy számban úton lévő orthodox egyének rituális ellátása. Neológ rituális (kóser) éttermek szintén voltak. Győrött több étkezde és vendéglő elégítette ki ezeket az igényeket. Handler Dávid vendéglős 1896-ban a Hölgyek és urak naptára (1897. évre) hirdetése szerint a Tejfölös köz 2. szám alatt kóser étkeket és italokat kínált. Havi étkezésre is elő lehetett fizetni nála. Ugyancsak 1896-ban Weiss Herman a Vásártér és a Duna utca sarkán kóser vendéglőt tartott a helyi és az utazó zsidóknak. Hirdetése szerint: „Izléses ételeket és tisztán kezelt legjobb minőségű italokat” szolgált fel. Vidéki és helyi lakodalmak, díszlakomák ellátását is vállalt. A kereskedelmi egylethez tartozó utazóknak 5%-os kedvezményt adott.
What purpose did the kosher restaurants in Győr serve?
In the last third of the 19th century, kosher food for the urban Orthodox masses became as pressing an issue as kosher food for the Orthodox individuals travelling in large numbers via the train network. There were several kosher restaurants and inns in Győr. According to an advertisement in the calendar of ladies and gentlemen (for 1897), in 1896, the innkeeper Dávid Handler offered kosher food and drinks at Tejfölös street 2. It was also possible to pay for a monthly meal. Also in 1896, Herman Weiss kept a kosher restaurant for local and travelling Jews at the corner of Vásártér and Duna street.