QR 56

Frizura, smink, kiegészítők

A nemzetközi trendet követő, gyakran nadrágot is viselő, férfiassá váló nők társaságában kezdett elterjedni a cigarettázás és az italozás. A maszkulin hatást a rövidre nyír haj, a bubifrizura és a még kurtább Eton-frizura fokozta. A fejre szorosan illeszkedett az ún. clochet kalap, eltakarva a homlokot és sejtelmesen keretezve a női arcot. Előszeretettel díszítették művirággal, feldobva ezzel a megjelenést, amint a kiállított darabokon is láthatóak. A divatot kevésbé követő hölgyek kontyba kötve hordták a hajukat, a bátrabbak viszont követték a hajfestés trendjét, hódolva a fiatalság terjedő kultuszának. A fiús megjelenést ellensúlyozta a merész smink, melynek része volt a keskeny, íves szemöldök, a nagy szempillák, az élénkvörös rúzs és a bizsu ékszerek, valamint az egyéb kiegészítők. Ilyen volt a kis méretű, színben a kosztümhöz és a kabáthoz passzoló retikül, amely teljessé tette a szettet. Fedetlen fővel, táska és kesztyű nélkül továbbra is illetlenségnek számított nyilvánosan megjelenni.

Divatrajzok az 1930-as Magyar Úriasszonyok Lapjában
Fashion drawings in the Magyar Úriasszonyok Lapja of 1930
© Arcanum Digitális Tudománytár

A láb láthatóvá válásával a fekete harisnyát felváltotta a testszínű, divatba jöttek a magas sarkú cipők, főként T-pántos és bokapántos fazonban. Nyáron sima lábbal illett megjelenni, amihez számos szőrtelenítő eljárást ajánlott a szépségipar. A női alak szabadsága magával hozta a test- és a fiatalság kultuszát. Ennek eredménye volt a kozmetikumok mellett a különféle fogyasztó kezelések, fogyókúrák, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsége is.

Szőrtelenítő krémek reklámjai az Új Idők című szépirodalmi, művészeti, képes hetilap hasábjain
Advertisements for depilatory creams in the pages of the weekly literary, art and picture magazine Új Idők
© Arcanum Digitális Tudománytár

Hairstyle, make-up, accessories

Cigarette smoking and drinking became common in the company of masculinised women, who often wore trousers and followed the international trend. The masculine effect was enhanced by short cropped hair, bob haircuts and even shorter Eton haircuts. A clochet hat was fitted tightly on the head, covering the forehead and framing the woman’s face in a mysterious way. It was still considered indecent to appear in public with a bare head and no bag or gloves. The freedom of the female figure brought with it the cult of the body and youth. This led to the popularity of cosmetics, various consumer treatments, diets and regular exercise.