„Sorsok, szerepek” – nyári tematikus tábor

  • Főoldal
  • „Sorsok, szerepek” – nyári tematikus tábor

Az elmúlt években három alkalommal került megrendezésre a budapesti zsidóság történetét és üldöztetését tanulmányozó program. Bővebben olvashatsz róla az Új Pedagógiai Szemlében>>

 

 

 

 


PILLANATKÉPEK A 2010-es TÁBOR HELYSZÍNEIRŐL

Készítette: a tábor egyik diák résztvevője


 

 


FELHÍVÁS 2010


„Sorsok, szerepek” 

Nyári tematikus tábor a Holokauszt Emlékközpontban

2010. június 28 – július 2.

Az elmúlt öt évhez hasonlóan a Holokauszt Emlékközpont ismételten megszervezi a holokauszt helyszíneit kutató nyári programját. Az egyhetes táborba mindazokat a diákokat és tanárokat várjuk, akiket érdekel, hogy milyen szereplői voltak ennek a tragédiának és hol történtek az események Budapesten.

Az elmúlt években jártunk budapesti, vidéki és határon túli helyszíneken is. Ebben az évben a fővárosi helyszínekre szeretnénk ellátogatni. Minden napnak adunk egy-egy hangsúlyos témát, amelyek alapján a programot, a foglalkozásokat és a meglátogatandó helyszíneket összeállítjuk. Beszélni fogunk a történelmi együttélésről, az áldozatokról, az elkövetőkről, a csendes szemlélőkről és az embermentőkről, ellenállókról.

A program a következő módon épül fel: a délelőttöket 9 órától a Holokauszt Emlékközpontban töltjük, ahol a „Jogfosztástól népirtásig” című állandó kiállításunkhoz kapcsolódóan beszéljük meg a napi témákat. Egész hétre berendezkedünk az Emlékközpont egyik oktatótermében, ahol a foglalkozásokat tartjuk. Ezek során nem csupán történelmi dokumentumokat, hanem szépirodalmi művek részleteit, filmeket, képzőművészeti alkotásokat is felhasználunk. Az ebédszünetet követően a főváros azon helyszíneire látogatunk el, amelyek az adott témánkhoz kapcsolódnak. Többek között meglátogatjuk a Zsidó Múzeumot, az Üvegházat is.

A tematikus programmal a célunk az, hogy a résztvevők mélyebben megismerjék a magyar történelemnek ezt a tragikus részét, hogy szembesüljünk azzal, hogy a holokauszt nem csupán a lakóhelyünktől távoli helyszíneken történt meg, hanem ott, azon a helyen, ahol élünk és olyan emberekkel, mint mi. Kívánjuk, hogy a tanárokban és diákokban kialakítsuk a más kultúrák, közösségek megismerésének igényét. A holokauszt alatt történtek elmondásával, bemutatásával, pedig az antiszemitizmus és rasszizmus elleni határozott állásfoglalást kívánjuk bennük kimunkálni.

Jelentkezés: A programról részletesen érdeklődni és jelentkezni a következő címen lehet: Pécsi Tibor /pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, 06-30-627-3613/

A programban való részvétel feltétele a 4000 Ft regisztrációs díj megfizetése (ezt a program első napján kell a jelentkezőknek befizetni). A regisztrációs díj tartalmazza a napi egyszeri hideg élelemcsomag összegét.

A regisztrációs díjon felül a résztvevőket más költség nem terheli, az oktató csomag költségeit a Holokauszt Emlékközpont biztosítja. A vidékről érkezőknek az utazást és a szállás költségeit egyénileg kell finanszírozniuk.

Amennyiben a programnak sikerül támogatókat találni, akkor bizonyos napokon vidéki helyszíneket is fogunk látogatni, hogy a vidékről 1944-ben elhurcolt 437 ezer honfitársunk emlékét is felidézzük.

Amennyiben támogatni kívánja a programunkat, kérjük jelezze Pécsi Tibornak /pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, 06-30-627-3613/