Szenes Hanna halálának évfordulója – portréfilm vetítése

  • Főoldal
  • Hazai
  • Szenes Hanna halálának évfordulója – portréfilm vetítése
08 nov

Szenes Anikó, avagy Hannah Senesh nevét az egész világon ismerik. Halálának évfordulóján, 2013. november 7-én, csütörtökön 18 órakor emléke előtti tiszteletadásként a MAZSIHISZ és a BZSH szervezésében vetítik Dénes Gábor Szenes Hannáról készített prortréfilmjét. Helyszín: Goldmark terem (Budapest VII., Wesselényi u. 7.)

SZENES HANNÁRÓL:

Szenes Hanna Szenes Anikóként született 1921. július 17-én. A fiatal lány kitűnő érettségit tett, de továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, így 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztínába. Nahalalban, a lányok mezőgazdasági főiskoláján szerzett diplomát és 1941-ben a Sdot Yam kibuc tagja lett és csatlakozott a Haganához, a zsidó védelmi fegyveres szervezethez.

Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket a brit mandátum területén az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók, akkor már küszöbön álló, deportálását, s segítsenek a bajba jutott szövetséges pilóták kimentésében.

Szenes Hanna két társával együtt 1944 márciusában, a szlovéniai Metlika közelében ért földet a partizánok által ellenőrzött területen. A földet érés után tudták meg, hogy a németek már megszállták Magyarországot, küldetésüket már nem kellett volna végrehajtani. Ők azonban a jugoszláv partizánokkal vállvetve harcolva haladtak Magyarország felé.

Szenes Hanna május 13-án lépte át a magyar határt, de egy csendőrjárőr azonnal elfogta. Bebörtönözték és a magyar katonai elhárítás brutálisan megkínozta, de így sem tudták megtörni. A nyilas hatalomátvétel után a fasiszta magyar katonai bíróság azonnal golyó általi halálra ítélte, és 1944. november 7-én a Margit körúti fegyház udvarán agyonlőtték.

Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították, s a nemzet hőseként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen.

Magyarországon született, budai úrilányként élte mindennapjait, aztán az egyre erősödő fasizálódás arra az elhatározásra juttatta, hogy Palesztinába menjen, és részt vegyen egy új ország felépítésében. Egy kibucban dolgozik. Az egyre szigorúbb zsidótörvények és a deportálások híre arra az elhatározásra juttatja, hogy önként jelentkezzen egy különleges katonai feladatra. Az angol hadsereg tisztje lesz. 1944-ben érkezett újra Magyarországra. Szinte azonnal elfogták, halálra ítélték és 1944. november 7-én kivégezték.

A FILMRŐL:

Szenes Hanna – Anikó

színes, fekete-fehér, magyar portréfilm, 70 perc, 1999.

rendező: Dénes Gábor

forgatókönyvíró: Dénes Gábor

zeneszerző: Róth Péter

operatőr: Dénes Gábor

szereplő(k):

Szenes György

Szenes Andorné

Reoven Dophnie

A belépés regisztrációhoz kötött!

Részvételi szándékát jelezze a zsnyfsajto@gmail.com e-mail címre.

A szabad helyek függvényében a szervezők visszaigazolást küldenek.