Szita Szabolcs is felszólalt a Magyar–Német Fórum 22. közgyűlésén

26 nov

A Magyar–Német Fórum 22. közgyűlését 2012. november 8-9-én rendezték meg Berlinben. A kétnapos tanácskozáson több mint negyven politikus, tudós és gazdasági szakember szólalt fel, köztük a magyar és német külügyminiszter mellett intézményünk igazgatója.

Az 1991-ben, az akkori két kormányfő, Antall József és Helmut Kohl kezdeményezésére alapított Magyar–Német Fórum közgyűlésének idei témái az európai önazonosság átalakulása Németországban és Magyarországon, illetve a két ország szerepe Közép-Európában az EU bővítése és szomszédsági politikája, valamint a regionális együttműködés területén.

A megnyitón többek között köszöntőt mondott prof. dr. Balázs Péter a Magyar-Német Fórum társelnöke, a Magyar Köztársaság volt külügyminisztere. A tanácskozás első napján felszólalt Győry Enikő, a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára is. „Nem szabad engedni, hogy az euróövezeti integráció előmozdítása miatt új falak emelkedjenek az Európai Unióban.” – fejtette ki felszólalásában. “Nem kell mindenben egyetérteni, de érteni kell egymást; ez a barátság lényege, és Magyarország ezt kéri német barátaitól” – mondta.

A Transzformációs folyamatok és az európai identitástudat elnevezésű panelben mondott beszédében  prof. dr. Szita Szabolcs, intézményünk igazgatója történelmi példákat hozott hazánk európai kultúrához és történelemhez való szerves kötődésére.     „Európa országútjainak keresztezésében a súlyos történelmi traumákat elszenvedett magyarság többször magára maradt. Mégis, az európaiság fogalma számára hagyomány. Örökség és minta – országok, nemzetek, népek, az egyének kölcsönös elismerésének, együttélésének közös értékrendje.”  A jövő, s leginkább a fiatalok nevelésében előttünk  álló feladatokkal kapcsolatban a professzor kifejtette. „A közös európai jövő építésében a kirekesztő identitásokkal szemben józan érveket, Magyarország ezer éve gyakorolt befogadó hagyományait, az Európa-eszmét kell átgondoltan felsorakoztatnunk.”

(A beszéd teljes terjedelemben itt>> olvasható.)

A 2012. november 9-ei ülésen felszólal magyar részről Prőhle Gergely uniós kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár, dr. Nagy Andor, országgyűlési képviselő, a Magyar-Német Baráti társaság elnöke, dr. Rácz András, a Magyar Külügyi Intézettől és Bálint Lajos, a Központi Statisztikai Hivataltól.

A Magyar–Német Fórum 22. közgyűlésén záróbeszédet mond Martonyi János magyar és Guido Westerwelle német külügyminiszter.

A tanácskozást a Magyar–Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a berlini Európa-politikai Intézet (IEP), továbbá és két civil szervezet, az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa és a Németországi Európa Unió (EUD) közösen szervezte.

2012. november 8.

Forrás: MTI, Külügyminisztérium, HDKE