„Nem gyerekjáték!” – nyári tematikus tábor a Holokauszt Emlékközpontban

  • Főoldal
  • „Nem gyerekjáték!” – nyári tematikus tábor a Holokauszt Emlékközpontban

Az elmúlt hét évhez hasonlóan a Holokauszt Emlékközpont ismételten megszervezi a holokauszt történetét, helyszíneit és dilemmáit tanulmányozó nyári programját. Az egyhetes táborba mindazokat a diákokat és tanárokat várjuk, akiket érdekel, hogy kik voltak szereplői ennek a tragédiának, milyen mindennapi döntéseket hoztak, és hol történtek az események Budapesten. Az idei programban a holokauszt gyermekáldozataival foglalkozunk.

2013-as tematika:

Az elmúlt években jártunk budapesti, vidéki és határontúli helyszíneken is. Ebben az évben a gyerekek és fiatalok sorsán keresztül dolgozzuk fel a holokauszt történetét, annak a mai életünkre is hatással bíró üzenetét. Minden naphoz kapcsolunk egy-egy témát is, ennek alapján állítjuk össze a foglalkozásokat és a meglátogatandó helyszíneket. Bemutatjuk azt, hogyan éltek a zsidó gyerekek a holokauszt előtt, hogyan élték át a soát. Foglalkozunk a másfélmillió gyermekáldozattal. Szó esik majd azokról a nem zsidó a fiatalokról, akik az elkövetők oldalán álltak, és azokról is, akik szüleikkel együtt vagy egyénileg mentették az üldözötteket. A program különlegessége, hogy mindezt a 18 évnél fiatalabbak döntéseinek feldolgozása mentén beszéljük meg, miközben arról a korról is képet nyerünk, amelyben a holokauszt magyarországi eseményei megtörténtek, megtörténhettek.

A programról részletesen:

A tábor programjait 9-16 óra között bonyolítjuk le. Az interaktív előadások mellett a résztvevőknek különböző feladatokat is meg kell majd oldaniuk, amelyek segítségével a napi témát jobban kibontjuk. A következő témák megismerését tervezzük: zsidó ifjúsági szervezetek a holokauszt előtt, a zsidó nevelés és oktatás kérdései, a fiatalok nevelése a Harmadik Birodalomban és Magyarországon a Horthy-korszakban, gyermeksorsokat mutatunk be a holokauszt idején, szó esik a cionista ellenállókról és arról, hogy sikerült a túlélő gyerekeket visszaszocializálni.

A tematikus programmal célunk, hogy a tanárokban és diákokban kialakítsuk más kultúrák, közösségek megismerésének igényét. A holokauszt alatt történtek elmondásával, bemutatásával az antiszemitizmus és rasszizmus elleni határozott állásfoglalást kívánjuk kimunkálni.

Jelentkezés:

A programról részletesen érdeklődni és jelentkezni a következő címen lehet:

Pécsi Tibor (pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, +36-30-627-3623)

A programban való részvétel feltétele a 7000 Ft regisztrációs díj megfizetése (ezt a program első napján kell a jelentkezőknek befizetni). A regisztrációs díj tartalmazza a napi egyszeri hideg élelemcsomag összegét.

A regisztrációs díjon felül a résztvevőket más költség nem terheli, az oktatócsomagot a Holokauszt Emlékközpont biztosítja.

A vidékről érkezőknek az utazás és a szállás költségeit egyénileg kell finanszírozniuk.

Támogatás:

Amennyiben támogatni kívánja anyagilag is a programunkat az alábbi címen jelezheti:

Pécsi Tibor (pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, +36-30-627-3623)

Várjuk a jelentkezőket!      

A Szervezők