„Oly korban éltek ők…” – nyári tematikus tábor

  • Főoldal
  • „Oly korban éltek ők…” – nyári tematikus tábor

Dátum: 2012. július 2-6. Az elmúlt hét évhez hasonlóan a Holokauszt Emlékközpont ismételten megszervezi a holokauszt történetét, helyszíneit és dilemmáit tanulmányozó nyári programját. Az egyhetes táborba mindazokat a diákokat és tanárokat várjuk, akiket érdekel, hogy kik voltak szereplői ennek a tragédiának, milyen mindennapi döntéseket hoztak, és hol történtek az események Budapesten.

Az elmúlt években jártunk budapesti, vidéki és határon túli helyszíneken is. Ebben az évben egy-egy személyiség életén keresztül dolgozzuk fel a holokauszt történetét, annak a mai életünkre is hatással bíró üzenetét.

Minden naphoz kapcsolunk egy-egy emblematikus személyiséget, akik megadják a nap témáját is, ennek alapján állítjuk össze a foglalkozásokat és a meglátogatandó helyszíneket. Bemutatjuk a holokauszt előtti zsidó világot, az áldozatokat, az elkövetőket, a kollaboránsokat, az embermentőket és a történet jelentőségét mai életünkre.

A program különlegessége, hogy mindezt elsősorban az adott személyiségek döntéseinek feldolgozása mentén beszéljük meg, miközben arról a korról is képet nyerünk, amelyben a holokauszt magyarországi eseményei megtörténtek, megtörténhettek.

A programot minden nap 9-16 óra között bonyolítjuk le. Az interaktív előadások mellett a résztvevőknek különböző feladatokat is meg kell majd oldaniuk, amelyek segítségével a napi témát jobban kibontjuk.

A következő személyiségek megismerését tervezzük: Hajós Alfréd, Rejtő Jenő, Kabos Gyula, Horthy Miklós, Adolf Eichmann, Carl Lutz, Raoul Wallenberg, Domonkos Miksa, Sztehlo Gábor, a cionista ellenállók és még sokan mások.

A tematikus programmal a célunk az, hogy a résztvevők mélyebben megismerjék a magyar és európai történelemnek ezt a tragikus részét, hogy szembesüljünk azzal, hogy a holokauszt olyan emberekkel történt meg és olyan emberek által, mint mi magunk. Reméljük, hogy a tanárokban és diákokban kialakíthatjuk a más kultúrák, közösségek megismerésének igényét. A holokauszt alatt történtek elmondásával, bemutatásával az antiszemitizmus és rasszizmus elleni határozott állásfoglalást kívánjuk bennük kimunkálni.

Jelentkezni és a programról részletesen érdeklődni a következő címen lehet:

Rochy-Blau Klára (oktatas(kukac)hdke.hu, +36-30-627-3623)

A programban való részvétel feltétele a 6000 Ft regisztrációs díj megfizetése (ezt a program első napján kell a jelentkezőknek befizetni). A regisztrációs díj tartalmazza a napi egyszeri hideg élelemcsomag összegét.

A regisztrációs díjon felül a résztvevőket más költség nem terheli, az oktatócsomagot a Holokauszt Emlékközpont biztosítja.

A vidékről érkezőknek az utazás és a szállás költségeit egyénileg kell finanszírozniuk.

Amennyiben támogatni kívánja anyagilag is a programunkat az alábbi címen jelezheti Rochy-Blau Klára (oktatas(kukac)hdke.hu, +36-30-627-3623)

Várjuk a jelentkezőket!

A Szervezők