A dunapenteli zsidóságról az Auschwitz Album kiállításon

10 okt

A dunapenteli zsidó hitközség sorsát is bemutató holokauszt-kiállítás láthattak szeptember 9-16 között a dunaújvárosiak az  Intercisa Múzeumban. A Holokauszt Emlékközpont, a “Soha többé Soá!” Alapítvány és az Intercisa Múzeum közös rendezésű tárlatán kortárs tárlatvezetők kísérték végig a látogatókat. A rövid egy hét alatt az egyéni látogatók mellett 50 diákcsoport, összesen 1713 fő tekintette meg a vándorkiállítást.

A megnyitóról híradást olvashatnak a Dunaújváros Online►  Dunaújvárosi Hírlap► oldalán.

 

Az Auschwitz Album – “Rólunk, nekünk, nélkülük…” vándorkiállítás megnyitója

A szeptember 9-ei nyitó ünnepség vendégeit Buza Andrea, az Intercisa Múzeum megbízott vezetője köszöntötte a második emeleti előadóteremben, majd a kiállítás létrejöttéről hallhattak néhány szót Tihanyi Tamástól, a dunaújvárosi bemutató szervezőjétől. Mint kiemelte, roppant aktív helyi jelenlét segítette munkájukat: a DO-n is napvilágot látott felhívásra huszonöt diák jelentkezett tárlatvezetőnek, és a kiállításmegnyitóig több mint húsz iskolai csoport jelezte, mindenképpen meg kívánja tekintetni a kiállítást.

A szervezői köszöntőt követően Hack Márta, a budapesti Szent Pál Akadémia ókori nyelvi tanszékének vezetője olvasta fel Torontáli Elemérné (Anna néni) holokauszt túlélő visszaemlékezéseit, majd emelt szót az újraéledő gyűlöletbeszéd ellen. A kiállítás anyagát végezetül prof. dr. Haraszti György, a Holokauszt Emlékközpont kuratóriumának elnöke ajánlotta a vendégek figyelmébe.

 

Torontáli Elemérné (Anna néni) holokauszt túlélő szavai a gyűlölet ellen

Torontáli Elemérné, Anna néni

“Amikor a gyerek megszületik, még nincs vallása, tehát mindannyian egyformának születünk, merthogy egyformák is vagyunk. Hogy ki milyen emberré válik, jó vagy rossz, azt nem a vallása dönti el.

Aki embertársát gyűlöli, az önmagának is árt – a gyűlölet méreg, amely a gyűlölködőt is mérgezi.

A második világháború a zsidók ellen uszított gyűlöletkeltéssel, üldözéssel kezdődött, hatalmas világégés lett belőle. Hitler a saját népét is tönkretette – mennyi rengeteg fiatalnak kellett a fronton megfagyni, meghalni! Az emberek egymás ellen szított gyűlöletének 30 millió halott, lerombolt városok, otthonok, árvák, testileg és lelkileg megnyomorított emberek tömege lett az eredménye.

A gyűlölet jót még soha nem hozott, ezért ne engedjük ismét éledni a gyűlöletet. Csírájában kell elfojtani az emberek egymás elleni uszítását, hogy a múlt ne ismétlődhessen meg.

Jót csak a szeretet hoz, egymás segítése, megbecsülése.

‘Szeresd felebarátodat, mint önmagad!’ – ez az egyetlen igaz út, amelyet meg kell tartanunk, hogy békében élhessünk!”

 

Forrás: Dunaújváros Online


Örömmel vesszük további együttműködő partnerek jelentkezését a kiállítás vidéki helyszíneken történő bemutatásához!

Jelentkezés: info(kukac)hdke.hu