A Hugo Boss bocsánatot kért náci múltjáért

10 okt

Bocsánatot kért náci múltjáért a Hugo Boss német divatház, amely egyenruhákat gyártott a II. világháború idején. A cég azoktól az emberektől kért bocsánatot, akiket üzemében dolgoztatott. Forrás: Index/MTI

A Hugo Boss náci rezsimben játszott szerepéről egy most megjelenő könyvben olvashatnak az érdeklődők. A kötet a cég támogatásával készült. Roman Köster művében részletesen leírja, miként alkalmazott a háború idején kényszermunkásokat Hugo Ferdinand Boss Németország déli részén, Metzingenben üzemelő gyára.

Boss 1931-ben csatlakozott a nemzetiszocialista párthoz (NSDAP), a pártmegrendelések segítettek neki elkerülni a csődöt. Üzemében 140 kényszermunkás dolgozott a háború alatt, főként nők. 1940 októbere és 1941 áprilisa között 40 francia hadifoglyot is dolgoztatott.

A Hugo Boss – amelyet a múltban gyakran csak Hitler szabójaként emlegettek – azért támogatta Köster kutatásait, hogy “világos és objektív” tényekkel szolgáljon a múltjáról szóló diskurzusban. A cég weboldalán úgy fogalmaz, “legmélyebb megbánását” kívánja kifejezni azok felé, akik megszenvedték a Hugo Ferdinand Boss üzemének “nemzetiszocialista uralom alatti keménységét”. A divatház az 1950-es évektől gyártja világhírű öltönyeit, a kötet a márka 1924 és 1945 közötti éveivel foglalkozik.

Cikk az Index.hu oldalon>>