A Holokauszt Emlékközpont kisarculati pályázatának eredménye

A Holokauszt Emlékközpont logó és kisarculati pályázatára 36 pályamű érkezett. Az intézmény és a fenntartó alapítvány vezetőiből álló zsűri a felhívásban közzétett szempontrendszer alapján értékelte a beérkezett grafikai terveket.

Általánosságban elmondható, hogy még az olykor magas szakmai színvonalú munkák sem tudták az intézmény profilját logóban és azok alkalmazásaiban kreatívan, hitelesen és kommunikatív módon megjeleníteni. Ennek megfelelően –  mivel a pályázatra a kiírás minden szempontjának megfelelő, teljes egészében elfogadható arculati terv nem érkezett be –  a zsűri első díjat nem ítélt meg.  A bírálók a 2. helyezett pályázó logótervének koncepcióját azonban ígéretesnek értékelték, így felkérték tervezőjét, Eskulits Endrét arra, hogy a kért módosításokkal a végleges kisarculatot a Holokauszt Emlékközpont számára megtervezze.

A 2. helyezett pályázat jeligéje: „Árkádsor”

Tervező: Eskulits Endre

A választott logoterv vizuális eleme a vízszintes – függőleges vonalak illetve a fekete – fehér színek drámai hatására épít és ikonikusan az Emlékközpont épületének árkádsorára utal. Egyedi és markáns jellegének köszönhetően emblematikus szimbólumává válhat az intézménynek. Tipográfiai elemekkel kiegészülve minden nyelvi változatban, betűszámtól függetlenül is megőrzi egységes arculatát. Az egyes alkalmazások (névjegy, boríték, mappa) látványtervében is az egyszerű, letisztult, de karakteres logo dominál.

 

A 3. helyezett pályázat jeligéje: „Plexus”

Tervező: Győrffy Anna

A logo vizuális szimbóluma az épületet, struktúrájában a holokauszt kapcsán asszociálható töredezettséget, megszakított folyamatot idézi fel, középső részén az emlékezés tisztaságát sugallva. A tipográfia harmonikusan simul az emblémához. A logo alkalmazásai mappán, levélpapíron és szórólapon is egységes stílust képviselnek, magas színvonalú szakmai igényességről vallanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zsűri ezúton köszöni meg minden pályázónak az értékes részvételt!

Prof. Dr. Haraszti György, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke

Prof. Dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója

Dr. Botos János, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatóhelyettese

Török Zsuzsanna, a Holokauszt Emlékközpont kommunikációs vezetője