Walter Heller 90 éves

03 dec

Walter Heller munkaszolgálatost és több tucatnyi társát 1944. november 28-án mentette meg a deportálástól a Józsefvárosi pályaudvarra érkező Raoul Wallenberg. A svéd embermentő és munkatársa, Veres Tamás fotós a svéd védlevéllel rendelkező munkaszolgálatosokat a Szent István parkba kísérte, majd a már biztonságosabb körülmények között szabadon engedte. A történteket Somlyó György a Rámpa című regényében örökítette meg.

Sajnos november 28-át követően Wallenberg további mentései a Józsefvárosi pályaudvaron – Theodor Dannecker SS tiszt ellenséges fellépésének köszönhetően – már nem jártak sikerrel. Sok más zsidó társukkal együtt Szerb Antal és Sárközi György írót is munkaszolgálatra vitték a nyugati határszélre, Balfra, ahol embertelen körülmények között vesztették életüket.

A november 28-ai mentést Veres Tamás fotókon is dokumentálta, így vált lehetővé, hogy egy, a vonulás közben a József körúton készült felvételen szereplő munkaszolgálatost, Walter Hellert a közelmúltban sikerült felkutatni, idén november 22-én ünnepli 90. születésnapját. Szita Szabolcs professzor munkájának köszönhetően a jelenleg Bécsben élő volt munkaszolgálatossal interjú is készült, amit november 28-án teszünk közzé honlapunkon.

Egy kép utóélete:

Veres Tamás József körúton készített felvételét – előterében Walter Hallerrel – a 2012-es Wallenberg emlékév alkalmából kiadott canadai bélyeg is megörökítette.