A tömeggyilkosság nyara, 1941 – könyvajánló

14 júl

A tömeggyilkosság nyara, 1941 – könyvajánló


George Eisen magyar származású történész professzor (aki maga is holokauszt-túlélő) adományaként került könyvtárunk gyűjteményébe a magyar holokauszt „nyitányaként” lezajlott, több mint húszezer hontalannak minősített zsidó Galíciába történő deportálásáról és Kamenyec-Podolszkijban golyók általi tömeges kivégzésükről szóló nemrég megjelent könyve. A „Summer of Mass Murder, 1941” című kötet a Holokauszt Emlékközpont által idén szeptemberben megrendezendő Yahad-In Unum nemzetközi tanárszeminárium egyik fontos ajánlott irodalma lesz, valamint a szerző előadóként is részt vesz a szemináriumon.

A kőrösmezői deportálás és a kamenyec-podolszkiji tömeggyilkosság és körülményei mind a tudományos diskurzusban, mind az emlékezetpolitikában méltatlanul elfeledett, s a holokauszt kontextusában nem eléggé hangsúlyozott esemény. A szerző célja, hogy bemutassa a galíciai tömeggyilkosságok mérföldkő szerepét a “végső megoldáshoz” vezető úton, valamint a magyar holokauszt 1944. évi végső szakasza kibontakozásának folyamatában.

A számos újonnan feltárt dokumentumot, archív fotót és a szerző saját helyszíni kutatásai során rögzített tanúvallomást tartalmazó kötet nemcsak alapos tudományos elemzését adja a témának, hanem George Eisen személyes érintettsége okán is (két nagybátyja e tömegmészárlásban veszítette életét) a történelmi tapasztalatok emberi dimenziói, a morális, filozófiai és társadalometikai kérdések is hangsúlyos szerepet kapnak, melynek révén különleges nézőpontból kaphatunk betekintést a magyar holokauszt e kevéssé feltárt “szegletébe”.

A szerzővel készült riportot itt olvashatja: bit.ly/3XNihDn
Recenzió a könyvről: bit.ly/3PZevom

Ha felkeltette érdeklődését az ajánlónk, várjuk Önt a Holokauszt Emlékközpont szakkönyvtárában!