A Yad Vashem szemináriumán végzett pedagógusok és tanítványaik projektmunkái

  • Főoldal
  • Intézményi
  • A Yad Vashem szemináriumán végzett pedagógusok és tanítványaik projektmunkái
14 jún

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont 2013. április 20-án adott otthont azon tanárok és diákok projektbemutatóinak, akik résztvettek az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Yad Vashem Intézet és a Holokauszt Emlékközpont közös kiírásában meghirdetett pályázaton. A felhívás célja az volt, hogy a tanár-továbbképzésen résztvett pedagógusok az egy hetes program alatt elsajátított ismereteket, módszereket felhasználva, magyarországi diákjaikkal együtt mutassák be munkáikat az érdeklődőknek. Galéria>>

A korábbi évek gyakorlataihoz hasonlóan idén is három projektmunka közül lehetett választani:

– A holokauszt a művészetek nyelvén,

– A holokauszt saját alkotások nyelvén,

– A holokauszt a második és harmadik generáció identitásában.

A fenti témák mindegyikére szép számban érkeztek nevezések az ország különböző régióiban található általános- és középiskolákból.

Budapestről a Bornemissza Péter Általános Iskola és az Eötvös Lóránd Általános Iskola, Berettyóújfaluból az Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Kalocsáról a Szent István Gimnázium, Miskolcról a Zrínyi Ilona Gimnázium, Pécsről a  Széchenyi István Iskola, Salgótarjánból az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola, Szedresről az I. Béla Gimnázium és a Bezerédi István Általános Iskolai Feladat-ellátási Helye, Szolnokról a Verseghy Ferenc Gimnázium,  Zircről a III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanárai és diákjai jelentkeztek a felhívásra.

A projektek bemutatása két szekcióban zajlott. Dr. Chava Baruch, a Yad Vashem közép-európai részlegének a vezetője mellett Gábor Veronika és Vódli Zsolt látta el a moderálás és zsűrizés cseppet sem könnyű feladatát. A projektek ötletessége, változatossága és színvonalas megvalósítása nehéz, ám örömteli feladatot jelentett az értékelést végzőknek. A szekciónkénti bemutatókat a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium tanulóinak színpadi műsora zárta.

A résztvevő diákok, diákcsoportok és tanáraik egy-egy emléklappal és jutalomkönyvekkel térhettek haza, ahol – a kiírók reményei szerint – folytatódik a közös munka.

A rendezvényről készült képekért köszönet Sós Ferencnek.

Budapest, 2013.április 20.