Acerra-i püspöki delegáció látogatása

13 dec

November 11-én, pénteken Őexc. Giovanni Rinaldi, Acerra (Nápoly, Olaszország) város püspöke, Dr. Gennaro Niola professzor, az Acerra-i Püspöki Könyvtár igazgatója  és Dr. Luigi Montano, a Verolino család képviselője látogatott el intézményünkbe.

A vendégeket Prof. Dr. Haraszti György, a Holocaust Közalapítvány elnöke fogadta és vezette végig a magyar holokauszt történetét bemutató állandó kiállításon. A látogatásnak különös aktualitást adott, hogy az Életmentő vízumok című időszaki kiállításunk éppen az embermentő diplomaták, közöttük Gennaro Verolino áldásos tevékenységét idézi fel.

Gennaro Verolino 1906. november 3-án született Nápolyban. 1928-ban szentelték pappá, majd rövidesen a Szentszék diplomáciai szolgálatába állt. Kolumbiában, Olaszországban, Magyarországon és Csehszlovákiában szolgált, míg 1951-ben guatemalai és salvadori nunciussá nevezték ki, és korinthusi címzetes püspökké szentelték. Később Costa Rica nunciusa, majd 1963-ban a Szertartások Kongregációja titkára lett. 1969 és 1987 között a Pápai Régészeti Bizottság elnöke volt.

Verolino érsek Magyarországon 1942-től 1945 áprilisáig teljesített szolgálatot a budapesti nunciatura titkáraként. A II. világháború éveiben saját élete kockáztatásával igyekezett az üldözötteket menteni. 1944-ben, Budapesten diplomáciai testületen keresztül és hivatalos jegyzékekben tiltakozott a magyar kormánynál a zsidók deportálása ellen. A nunciussal együtt igyekezett megakadályozni, hogy elvigyék őket az állítólagos “németországi munkára”, amiről okkal sejtették, hogy valójában mást takar. Tevékenységében kiváló segítőtársra lelt a budapesti svéd követségi titkárban, Per Angerben (1913-2002), aki szintén számos életet mentett meg 1944 tragikus hónapjaiban.

Az emberiségért végzett áldozatos tevékenységéért 2004-ben elsőként részesült a Peer Anger-díjban, s kapta meg korábban a “Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje A Csillaggal” kitüntetést. Nevét 2010 óta a Gennaro Verolino Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon őrzi a Svábhegyen.

Forrás: Új Ember