Anette Lantos látogatása a Holokauszt Emlékközpontban

27 júl

Dátum: 2011. július 1.

Tom Lantos özvegye, aki a férje nevét viselő intézet ünnepélyes megnyitójára érkezett Budapestre, két leánya és unokái kíséretében, péntek délután látogatást tett a Holokauszt Emlékközpontban.

A vendéget Prof. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója fogadta Dr. Botos János igazgatóhelyettes, Vámos György, a Carl Lutz Alapítvány elnöke, Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze és Geiger András a MENSCH Alapítvány kuratóriumának tagja társaságában.

Anette Lantos és családja lerótta tiszteletét az Áldozatok Emlékfalánál, majd megtekintette a magyar holokauszt történetét bemutató Páva utcai kiállítást, amelyet összehasonlítva a világ nagy holokauszt múzeumaival rendkívül impresszívnek és emocionálisnak értékelt. A kiállításon hosszan ismerkedett a magyar holokauszt történéseivel, megdöbbentette – amit fiatal lányként még nem érzékelhetett –, a budapestiekkel szemben a vidéki zsidóság teljes megsemmisítése, a deportálások logisztikájának szervezettsége. Elmondta, nem véletlen, hogy magával hozta unokáit is az Emlékközpontba. Férjével együtt, aki szinte egész családját elvesztette, rendkívül fontos missziónak tartották, hogy átadhassák a fiataloknak (lányainak és 17 unokájának) holokauszttal kapcsolatos emlékeiket. A látogatás során többször is kiemelte és felidézte Raul Wallenbergnek a második világháború idején végzett embermentő tevékenységét, amiben a svéd diplomatát férje, az akkor tizenéves Tom Lantos is segítette. (Anette Lantos férjével sokat tett Amerikában Wallenberg emlékének méltó megőrzéséért. A nyolcvanas évek végén közbenjárásukra Wallenberget tiszteletbeli amerikai állampolgárnak választották; Washingtonban, a Capitolium alatti rotundában helyezték el a svéd diplomata mellszobrát.)

A látogatás emlékére Prof. Szita Szabolcs átadta Tom Lantos özvegyének azt a bibliográfia-kötetet, amelyben összegyűjtötte mindazon Wallenberget érintő tudományos munkákat, melyek az utóbbi évtizedekben – jórészt saját és közvetlen kollégái kutatásai nyomán is-, megjelentek Magyarországon. Búcsúzóul elmondta, az intézmény munkatársaival mindent megtesz azért, hogy a következő generációk is megismerhessék Wallenberg és az embermentő társai tevékenységét és megőrizzék emléküket.

Cikk Anette Lantosról>>

A cikk szerzője az Amerikai Magyar Kongresszusi Kapcsolatok Központja volt elnöke