Aron Grünhut emlékezete

19 márc

Aron Grünhut pozsonyi zsidó üzletember a két világháború között különböző árucikkekkel kereskedett és egy ideig egy zsidó étteremet is üzemeltetett. Aktív tagja és tisztségviselője volt a pozsonyi ortodox zsidó közösségnek, egy ideig ő volt a Chevra Kadisa, a zsidó temetkezési egylet vezetője, de a pozsonyi Zsidó Kórház elöljáróságának és több jótékonysági egyesületnek is a tagja volt.

Embermentő tevékenysége az Anschlusst követően kezdődött.

Ausztria Németországba történő bekebelezését követően részt vett a Köpcsény (Kittsee, szlovákul Kopčany, horvátul Gijeca) környéki menekültek megsegítésében, Csehszlovákiába juttatva őket. Ezzel egy időben sátortábort állítattott fel a Dunaszerdahely térségében összegyűjtött hontalan zsidók számára, és gondoskodott róla, hogy kiutazhassanak Palesztinába.

1939 tavaszán elintézte, hogy tíz szlovákiai ortodox zsidó fiú csatlakozhatott a Nicholas Winton brit diplomata által kezdeményezett mentőakcióhoz, amelynek során zsidó gyerekeket menekítettek a Cseh- Morva Protektorátusból Nagy Britanniába.

Leglátványosabb akciója valószínűleg az a mentés volt, amely során több mint 1300 zsidó menekülhetett hajón Pozsonyból Palesztinába. Képünkön Aron Grünhut látható, szócsővel a kezében, a magyar Erzsébet királyné folyami gőzösön, a mentési akció idején.

Az embermentőnek végül önmagát is meg kellett mentenie. 1943-ban Magyarországra menekült, ahol álnéven élve vészelte át a háborút.

A szélesebb körben ismeretlen embermentő életét bemutató kiállítás nyílik 2015. március 24-én 16 órakor a Holokauszt Emlékközpontban. A Szlovák Intézet közreműködésével bemutatott tárlatot április végéig tekinthetik meg a Holokauszt Emlékközpont látogatói.