Auschwitz Album vándorkiállításunk Egerben

10 máj

Auschwitz Album vándorkiállításunknak 2011. április 27 – 2011. május 11. között Egerben, az Agria Park Bevásárlóközpont adott otthont. Egerből 1944. május 15-én 1620 személyt deportáltak, akikre ezzel a kiállítással is emlékezni kívántak a szervezők.

Az eseményt Szőke István, a bevásárlóközpont igazgatója nyitotta meg, majd az érdeklődők az egri zsidóság és a holocaust történetéről hallhattak tájékoztatót.

A megnyitón Tomasovszky Andrea, a Teadélután az Egészséges Társadalomért Egyesület ügyvivője beszédében elmondta, hogy egyre többen kérdőjelezik meg a holocaust megtörténtét, de a tagadás nem menti fel az embereket cselekedeteik alól.

– Egerből 1944. május 15-én 1620 személyt deportáltak, akik közül nagyon kevesen tértek haza. Az eseményeket elfelejteni és feldolgozni nem lehet, de a tanulságot le kell vonni a mindennapok számára, hogy ne ismétlődhessen meg még egyszer – mondta Habis László, Eger polgármestere.

Székely Gábor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumi elnöke a tárlat anyagát ismertette: a haláltáborban két német tiszt készített fotóalbumot a megérkezésről, a válogatásról, a munkába állítottakról, majd az elgázosításról is. A kiállítás május 11-ig tekinthető meg.

Forrás:

Heves Megyei Hírlap – online

Képgaléria

További megjelenések:

Egri Szín – online

TV Eger

Rádió Eger

Egri Koktél Magazin

Belváros Magazin

Mozaik Magazin

Egri Szuperinfó