Székesfehérváron kétezer diák látta a világhírű Anne Frank vándorkiállítást

  • Főoldal
  • Hazai
  • Székesfehérváron kétezer diák látta a világhírű Anne Frank vándorkiállítást
28 ápr

Nagy sikert aratott az “Anne Frank – történelem a mának” című világhírű vándorkiállítás Székesfehárváron. A tárlatot kétezer diák tekintette meg, valamennyien pozitívan értékelték a látottakat. A szervezők is elégedetten zárták az eseményt.

A kiállítás 1997 óta negyven országot járt be világszerte, Székesfehérváron február 28-án tartották az ünnepélyes megnyitót a Balatoni út 8. szám alatti Civil Szolgáltató Központban. Március 11-ig összesen kétezer diák láthatta a holokauszt következtében elhunyt, zsidó származású német lány, Anne Frank életét bemutató fotókat, tablókat és egy huszonöt perces DVD-filmet. Elsősorban gimnáziumokból, szakiskolákból érkeztek csoportok. Ötvennyolc középiskolai osztály jött el szervezett keretek között. Voltak iskolák, melyekből kiemelkedően sok csoport érkezett, például a Vasvári Pál Gimnáziumból és a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolából, de szép számban jöttek szakmunkásképző intézményekből és általános iskolákból is.

A visszaérkezett kérdőívek alapján a látogatók pozitívan értékelték a kiállítást. A tárlat egy korukbeli lány életéről szólt, Anne Frank szemszögéből mutatta be a történelmi eseményeket, így a diákok jobban tudtak azonosulni vele. Ráadásul egy a diákokhoz hasonló korú tárlatvezető tolmácsolta az információkat, ami szintén megkönnyítette a tanulók számára a tárlat mondanivalójának befogadását, az azonosulást a diszkrimináció elleni harccal. A szervezők elégedettségüket fejezték ki a kiállítás végén, hiszen maximálisan ki tudták használni a rendelkezésre álló időkeretet. A vándorkiállítást Székesfehérvár után Veszprémben mutatják be.

 

Médiamegjelenések

 

Az első Anne Frank-lépések a DÖK-konferencián

Diákönkormányzatokat segítő tanárok részvételével rendezett fórumot a székesfehérvári önkormányzat 2011. január 25-én, kedden a városháza Nagytanácstermében. A napirendi témák között szerepelt többek között Székesfehérvár új ifjúsági stratégiája, illetve az Esélyek Háza által szervezett, Anne Frank életét bemutató kiállítás is.

Tovább>>

Anne Frank emlékével a diszkrimináció ellen

Nagy érdeklődéssel kísért ünnepélyes megnyitóval indult útjára a székesfehérvári Esélyek Háza által szervezett, február 28-tól március 11-ig a Civil Szervezetek Regionális Szövetségének székházában látogatható, diszkrimináció és antiszemitizmus ellenes tartalmú, Anne Frank – Történelem a mának elnevezésű kiállítás.

Tovább>>

“Mi történik, ha emberek istenként ítélkeznek mások felett”

Tíz nap. 68 óra kiállítási idő. 19 tárlatvezető diák. 64 középiskolai osztály. Nyugdíjascsoportok. Egyéni érdeklődők. Közel kétezer látogató. Tanulságos visszajelzések. A második világháború vérzivatara alatt írt naplójáról világszerte ismertté vált német zsidó lány, Anne Frank életét a mai világ eseményein keresztül bemutató kiállítás – ha már napló – margójára.

Tovább>>

Anne Frank – Történelem a mának

Sokan, sokat hallhattunk már a holokuasztról, de a világtörténelem talán legsötétebb időszakához kapcsolódó borzalmak megismerése, az egyes diszkriminatívan megjelölt embercsoportok teljes fizikai megsemmisítésére irányuló törekvések második világháborúhoz köthető korától egyre távolodó generációkkal történő megismertetése napjainkban is létfontosságú.

Tovább>>

Anne Frank történetével a diszkrimináció ellen

A fasizmus üldözése elől éveken át rejtőzködő, majd kevéssel a második világháború vége előtt a bergen-belseni koncentrációs táborban életét vesztő zsidó származású német lány, a bujkálás évei alatt írt naplója révén ismertté vált Anne Frank életét bemutató kiállításra kerül sor március első felében Székesfehérváron.

Tovább>>