Az Auschwitz Album Kisvárdán

28 febr

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, a Soha többé Soá! Alapítvány, a Kisvárdai KALANIT Magyar Izraeli Társaság, Kisvárda Város Önkormányzata, a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, közös rendezésében, nyílt meg február 9–én (csütörtökön) délután 16 órakor a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Dísztermében az Auschwitz Album Rólunk, nekünk, nélkülük című kiállítás.

Auschwitz túlélő, Molnár László a megnyitón

A KALANIT Magyar–Izraeli Baráti Társaság kisvárdai szervezetének tagja, Soltész László köszöntötte a megjelenteket, a kiállítás létrehozásában közreműködőket, és a két kisvárdai holocaust túlélőt, Molnár Lászlót, aki személyesen is részt vett az eseményen. Fekete Mihályné – Erzsike néni nem tudott részt venni a múltat felidéző megnyitón. Leleszi Tibor, a város polgármesterének a megnyitóját követően, Pécsi Tibor a Holokauszt Emlékközpont oktatási programjainak vezetője adott tájékoztatást programjaikról s mondott ismertetőt a kiállításról. A gimnázium aulájában emléktábla hívja fel a figyelmet a holocaust tanár áldozataira, Práger Jenő, Schük Sándor és Hollós István mártírtanárokra. A beszédeket követően a Weiner Leó Alapfokú Zene– és Művészeti Iskola tanári kórusa Naomi Shemer: Jeruzsálem énekével emelte a kiállítás megnyitójának színvonalát. Ezt követően Csépke Bettina és Palcsik Petra 12.E osztályos tanulók tartották meg az első tárlatvezetést.

Már nem hangzik föl a Halljad, Izrael…

Kisvárda történelmi múltjának szerves része a város zsidóságának története. Annak a népcsoportnak a múltja, amely pezsgő életével tette mozgalmassá és elismertté Kisvárdát. Harag, gyilkos indulat némította el kisvárdai zsinagógát. A kisvárdai zsinagóga ma, múzeum, a Rétközi Múzeum 1983 óta. Nem zsidó múzeum, bár múzeuma a megmaradt kultusztárgyaknak, viseletnek. Ez a töredéke csak a kiállított muzeális darabnak. Az épület maga –frigyláda alakjával– mindennapi és emlékeztető: A kisvárdai zsinagóga templomnak nevezhető. Az előcsarnokban fölmagasló menóra fogad. Mögötte márványfalak névzuhataga. Ők az Auschwitz fölötti hamuszint égbe temettettek. Az élők elfogytak. Az ország egyik legnagyobb zsinagógájában már nem hangzik föl a Halljad, Izrael…Csak néha, évente talán egyszer, vagy alkalmanként a Zsinagóga melletti szomszédos imaházban.

Emlékeznek s emlékezők

Kisvárda ez a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei kisváros pezsgő zsidó élete nem tűnhet el a történelmi süllyesztőben. A csekély számban meg maradottak hűsége állít emléket annak a zsidó életnek, amelyekben az akkor élők részesei lehettek. Mai napig is él mindazok szelleme, akiket a gyűlölet vonata elvitt e világból 1944. május 29–én és május 31–én. A ma élők, leszármazottak, egyénileg is, de kisebb nagyobb csoportokban minden évben látogatást tesznek, a szülők, nagyszülők templomában emlékezni. De ellátogatnak a temetőbe is, egy –egy kavicsot téve a sírokra. Az emlékezet mementójaként szolgálnak az elhelyezett emléktáblák, oszlopok s az eredetijében visszaállított emlék falak. Kisvárdán a ma élők emlékeznek e vészterhes időkre, mindent megtesznek a hagyományok ápolásáért. Emlékezni, – a ma még élők közül, azok is, akik ebben a városban élték le fiatal életük legszebb éveit– ha törött szívvel is a szomorú eseménysorozatra azért is szükséges abban a városban, ahol a városért /Kisvárdáért/ sokat tettek a hajdan élők.

Az Auschwitz Album: Rólunk, nekünk, nélkülük… című kiállítás 2012. február 9–16 között  látogatható, hétköznap 9–15 óra között, a gimnázium dísztermében.

Forrás: Szabolcsonline.hu

Sajtómegjelenések:

Szabolcsonline.hu, Auschwitz Album Kisvárdán>>

Szabolcsonline.hu, Döbbenet arcai 28 képen>>

Szabolcsonline.hu, Auschwitz Album – Rólunk, nekünk, nélkülük…>>

Nyírséghír.hu, Egyszer már megtörtént, ne történjen meg még egyszer>>

Nyírséghír.hu, Galéria>>