Egy élet – egy napló, mely örök tanulságul szolgál

  • Főoldal
  • Hazai
  • Egy élet – egy napló, mely örök tanulságul szolgál
28 febr

Anne Frank – történelem a mának címmel nyílt kiállítás január 23-án Miskolcon, a Diósgyőri Gimnáziumban. A több mint harminc képpel és szöveggel ellátott tabló a zsidó származású Anne Frank életét és tragédiáját mutatja be, s egyúttal az előítéletekkel szembeni fellépésre figyelmezteti a kiállítás látogatóit. A kiállítás február 17-ig látogatható Miskolcon a Kiss tábornok utca 42-ben.

Tizenéves diákok mesélnek társaiknak a fiatal korában elhunyt, zsidó származású német lányról, Anne Frankról az életét képekkel és naplójából vett idézetekkel bemutató tablók előtt – a középiskolás tárlatvezetők azt a kort és azt a tragédiát igyekeznek bemutatni, amiről szüleiknek is nehéz véleményt alkotni, nagyszüleiknek pedig éppen lenne miről beszélni, de az átélt traumák felidézése sokszor fájdalmas.

– A történelem jobb, mélyebb megismerése a tárlat egyik célja, mivel sok középiskolás félinformációkkal rendelkezik, keveri a történeti fogalmakat, és nincs tisztában a dolgok miértjeivel – fogalmazta meg a kiállítás egyik célját Sziszkoszné Halász Dorottya, a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézetének adjunktusa, a kiállítás szervezője.

Véleménye szerint a fiatalok ma is sokat tanulhatnak Anne életéből. Az 1929-ben született német lány 12 évesen kezdte el írni naplóját, melyet 1945-ben bekövetkezett haláláig szorgalmasan vezetett. A tizenéves korosztály tehát igazán közelinek, akár magáénak is érezheti azokat a gondolatokat, amiket Anne lejegyzett.

– Az előítéletekkel szembeni fellépésre figyelmeztet mindenkit a napló. A tolerancia erősítését kívánjuk elérni kiállításunkkal – sorolta a szervező céljaikat.

A tárlatot Péter Barnabás, a Diósgyőri Gimnázium igazgatója nyitotta meg, aki a kiállítás jelentőségét és hatását emelte ki. Elmondta, diákokhoz, a mának szólnak elsősorban a tablók, de várják a miskolci lakosokat is. A február 17-éig látogatható tárlat megtekintéséhez előre be kell jelentkezni a gimnázium titkárságán.

A kiállítás látogatóit aztán az amszterdami Anne Frank Ház módszere alapján diákok vezetik végig a tárlaton. Három miskolci középiskolából, ötven tanuló vett részt azon a kétnapos képzésen, ahol megismerhették a zsidó származású német lány történetét, akit Anne Frank naplója címmel kiadott jegyzetei halála után világhírűvé tettek.

– Korábban nem igazán ismertük Anne életét, történetét, most viszont már mi is tervezzük, hogy elolvassuk a naplóját – mondta el Kiss Fruzsina, Gyökér Gábor és Lányi Máté. Mindhárman a Diósgyőri Gimnázium tanulói, akik részt vettek a képzésen. Kiemelték, hogy sokat beszélgettek a 2. világháborúról és a holokausztról, sok új ismeretet szereztek a két nap során.

Rutkai Imréné viszont már korábban felkészült volt a témából, hiszen elmondása szerint olvasta a naplót, de látta az ez alapján készült színdarabot és amerikai filmet is. 1944-ben 16 éves volt, amikor a németek megszállták az országot. Az ezt követő borzalmakról ma is nehéz mesélnie.

– Nagyon sok évtized eltelt, sok mindenen mentem át azóta, de valami kapcsán mindig előtörnek az emlékek – mesélte könnyeivel küszködve.

Rá is nagy hatással volt a Földes Ferenc Gimnázium tanulói által előadott darab, mely az úgynevezett mozgásszínház műfajában beszéd nélkül, pusztán a szereplők mozgással, arc- és kézjátékkal mutattak be a szereplők egy történetet, melyet Barna István, a Földes Ferenc Gimnázium korábbi igazgatóhelyettese írt.

Videó – Anne Frank kiállítás>>

Videó – Diákok diákoknak a holokausztról>>

Képgaléria a kiállításról>>

Forrás: MiNAP.hu

Szerző: Kujan I.

Fotó: Mocsári L.