„Az emlékezés nem csupán a feledés ellentéte”

09 jún

A Holokauszt Emlékközpontba látogatottak a Budapesten tanácskozó IHRA közgyűlés résztvevői.

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség, az IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) 1998-ban alakult meg Svédországban. Az IHRA az egyedüli olyan kormányközi intézmény, amely kizárólagosan a holokauszt oktatásával, emlékezetével és kutatásával foglalkozik. A kormányzati szervek mellett munkájában részt vesznek a civil szervezetek, illetve történészek, kutatók is. A Szövetség küldetéséhez tartozik megerősíteni a tagállamok polgárainak elkötelezettségét és kormányaink politikai akaratát annak az érdekében, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a Holokauszthoz vezető okokat, és megakadályozzák, hogy egy ilyen tragédia még egyszer előfordulhasson az emberiség történelmében. 

A Szervezet soros elnöki tisztségét egy év időtartamra Magyarország látja el, immár második alkalommal az IHRA tizenöt éves fennállása alatt. A soros elnökségnek köszönhetően az idén június 8-tól 15-ig Budapesten, november 2-től 5-ig pedig Debrecenben tartja a szervezet a közgyűlését.

Június 8-án este a közgyűlés küldöttei a Holokauszt Emlékközpontba látogattak. Az érdeklődő vendégek megtekinthették az intézmény állandó kiállítását és megnézték Nem tűntem el címmel Richter Gedeon életét bemutató portréfilmet, Spáh Dávid rendező alkotását.

A küldötteket, valamint a hozzájuk csatlakozó túlélőket, kormányzati képviselőket és a diplomáciai kar tagjait. Haraszti György professzor, a Holokauszt Dokumentációs Központ Közalapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte az Emlékközpont zsinagógájában. Beszédében rámutatott azokra az erőfeszítésekre, amelyeket az elmúlt év során a Központ küldetése megvalósításának érdekében tett. Kiemelte, hogy a látogatók számának jelentős emelkedése visszaigazolja a befektetett munka eredményességét.

A magyar IHRA delegáció vezetőjeként Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár beszédében kihangsúlyozta, hogy nincs mentség arra, ami zsidó honfitársainkkal történt. „Amikor szembenézünk a magyar állam felelősségével a vészkorszakban történtekért, akkor nem kereshetünk és nem is keresünk kibúvókat”- mondta. Ugyanakkor, amint arra rámutatott, az IHRA tevékenysége nem öncélú múltba révedés. „Az emlékezés nem csupán a feledés ellentéte… nem csak a múlt iránti kötelesség, hanem a jövőért érzett elkötelezettség is… annak felismerése is, hogy mindig van remény az újjáépítésre, sőt közösségi értelemben az újjászületésre is. S éppen ez, a közösségi újjászületés teszi az emlékezést hitelessé és méltóvá az áldozatokhoz. Ebben az egykori zsinagógában azért hozták létre az akkori Orbán-kormány kezdeményezésére a Holokauszt Emlékközpontot a holokauszttal való őszinte szembenézés érdekében, hogy a múlt tragédiája a jelen kemény tanulsága mellett a jövő reményének is jelet adjon. Annak a jövőnek, amely a magyarországi zsidóság reneszánszában meg is kezdődött.”

A Holokauszt Emlékközpont fenntartójának képviseletében Latorcai Csaba helyettes államtitkár szólt az egybegyűltekhez. Beszédében az IHRA Stockholmi Nyilatkozatának egyik alapelvét aktualizálta, amely szerint a nemzetközi közösség szent kötelessége, hogy szüntelenül harcoljon a népirtás, az etnikai tisztogatás, a faji megkülönböztetés, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet ellen. „Ahhoz, hogy megtalálhassuk a válaszokat azokra a kérdésre, miért és hogyan történhetett meg az emberiség történetében a Holokauszt és a többi hasonlóan szörnyűséges népirtás, meg kell értenünk, milyen veszélyes a kirekesztés, a gyűlöletkeltés és az antiszemitizmus bármely formája” –mondta. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a 2014-es Holokauszt Emlékévvel a kormány a társadalom minden rétegét meg kívánta szólítani. „Számos programmal, pályázattal, csillagtúra-tanulmányutak szervezésével a holokauszt helyszíneire; tudományos programokkal és műhelymunkával, felsőoktatási intézményekkel együttműködésben, kitérve a gyermekholokausztra és a fiatal túlélőkre, kívántuk és kívánjuk a jövőben is erősíteni a nyitottságot egymás elfogadására”- hangsúlyozta Latorcai Csaba

A hallgatóságot köszöntötte Yehuda Bauer, ismert holokauszt kutató, az IHRA tiszteletbeli elnöke, és Takács Szabolcs Ferenc európai uniós ügyekért felelős államtitkár, az IHRA soros elnöke is. A Richter Gedeon életét bemutató film felvezetéseként elmondott rövid méltatásában az államtitkár rámutatott a külföldi hallgatóság számára jószerével ismeretlen gyógyszerész és gyógyszergyáros szakmai nagyságára, és az ezeken túlmutató emberi értékeire.

További fotók az eseményről a galériában.

 

Következő bejegyzés

Múzeumok éjszakája - program