Dobozba rejtett történetek – gyűjteménygyarapítási felhívás

14 ápr

A Holokauszt Emlékközpont a kamenyec-podolszkiji deportálás 70. évfordulója alkalmából felhívást tesz közzé a vészkorszakkal kapcsolatban még fellelhető korabeli iratok, tárgyak, fényképek összegyűjtése és megóvása érdekében.

Közel hetven év múltán a holokauszt túlélői közül már csak nagyon kevesen vannak közöttünk. Félő, hogy a fiatalabb generációk sok esetben, akaratlanul is, veszni hagyják a múlt feltárása szempontjából becses egyéni, családi emlékeket.

Ezért arra kérjük a magyarországi vészkorszak idején, a második világháború előtt és alatt faji, etnikai és/vagy politikai üldöztetést (munkaszolgálat, gettó, deportálás, kényszermunka, kifosztás és más bűncselekmények) szenvedetteket, az embermentésben közreműködőket, illetve örököseiket és hozzátartozóikat, hogy az időszakkal kapcsolatos korabeli irataikat, tárgyaikat, fényképeiket, naplóikat, visszaemlékezéseiket, feljegyzéseiket vagy azok másolatát bocsássák a Holokauszt Emlékközpont gyűjteményének rendelkezésére.

A Holokauszt Emlékközpont az alapítók céljának megfelelően mindent megtesz a sok ezer dokumentumot számláló gyűjteményének állagvédelme és feldolgozása érdekében. Gondoskodik továbbá arról, hogy anyagai kizárólag tudományos és oktatási-ismeretterjesztési céllal legyenek kutathatóak, tiszteletben tartva az adományozó rendelkezéseit, egyéni igényeit.

A holokauszttal kapcsolatos személyes emlékek és források megőrzése egyik legfontosabb feladatunk, egyben záloga annak, hogy a népirtás, az 1944-es nemzeti tragédia emléke ne merüljön feledésbe.

További információ:

Szécsényi András

történész, gyűjteményvezető

Holokauszt Emlékközpont

1094 Budapest, Páva u. 39.

Tel.: (+36-1) 455 33 97

E-mail: gyujtemeny@hdke.hu

Web: www.hdke.hu

 

Csatolmányok

Név Méret
Beszamolo_2004_2010_gyujt_gyar.pdf 284 KB
Gyujt_gyar_felh2011.pdf 326 KB