A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja – 2011

16 ápr

A Holokauszt Emlékközpont április 9-étől kezdődően számos programon emlékezik a holokauszt magyar áldozataira. Az eseményekről 2011. április 11-én sajtóközleményt adott ki, melyet itt olvashatnak.

A Holokauszt Emlékközpont emléknapi programsorozata 2011. április 9-én, szombaton vette kezdetét, mikor is megnyílt a Páva utcai zsinagóga földszintjén a Kaleidoszkóp elnevezésű poszter kiállítás. Az ország mintegy húsz iskolájának diákjai által készített, a holokauszt veszteségeit bemutató plakátokat, egy országos találkozó keretei között, az izraeli nagykövet megnyitóját követően, az iskolák diákjainak és tanárainak jelenlétében értékelték és mutatták be a közönségnek.  A találkozón az Eichmann-perről és a kamenyec-podolszkiji deportálásról szóló évfordulós szakmai előadásokkal, az időszaki képzőművészeti kiállítás megtekintésével emlékeztek a magyar vészkorszakra.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Holokauszt Emlékközpont központi rendezvénye 2011. április 15-én délután 14 órakor kezdődik. Az eseményen beszédet mond Ormos Mária történész, akadémikus, és fellép Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, karmester. A mécsesgyújtást megelőzően, az Áldozatok Emlékfalánál Iványi Gábor metodista lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora és Fekete László, a Dohány utcai zsinagógafőkántora mondanak gyászimát.  A megemlékezők 15 órától megtekinthetik a Radó Gyula rendeztePiros bicikli című színdarabot, mely két tizenéves nagyváradi lány naplója nyomán készült, s elrabolt gyermekkorukon keresztül láttatja a holokauszt tragikumát.

Április 16-án, szombaton az emlékközpont várja az egyéni megemlékezőket. A holokauszt magyar áldozatai előtti tiszteletadásként e napon kiállításaik hosszabbított nyitva tartással, 10 és 20 óra között ingyenesen látogathatók.

Április 19-én fél hattól, az emléknapi programok zárásaként levetítik a Mondani a mondhatatlant – Elie Wiesel üzenetecímű dokumentumfilmet, melyet beszélgetés követ Elek Judit rendezővel. A filmben eddig ismeretlen, archív felvételeken jelennek meg az erdélyi zsidóság életének a holokausztban örökre elpusztított, békés hétköznapjai.

Az említett programokon túl, április 11 és 15 között több mint ötven iskolai csoport látogat el az emlékközpont foglalkozásaira és tekinti meg a magyar holokauszt történetét bemutató kiállítását.

Csatolmányok

Név Méret
HDKE2011_04_11PR.pdf 266 KB
Emlekfal.jpg 1.024 KB
Emlekfal.jpg 1.024 KB
Ormos_Maria_beszed.pdf 3 MB