Eddig ismeretlen SS-dokumentumok bukkantak fel Auschwitzban

22 ápr

Hatvanöt évvel a második világháború vége után eddig ismeretlen dokumentumok bukkantak fel az auschwitzi koncentrációs tábor orvosi személyzetéről – mondta el hétfőn Adam Cyra történész, az auschwitzi emlékhely munkatársa.

A mintegy 280 dokumentumnak történelmi értéke van, miután olyanokat érint, akik részt vettek orvosi kísérletekben és a zsidók “szelektálásában” – mondta a történész. A dokumentumokat az egykori koncentrációs tábor közelében, egy felújítás alatt lévő ház padlásán találták. A dokumentumok Adolf Krömerről és Victor Capesiusról, a tábor gyógyszerészeiről, valamint SS-orvosokról szóló információkat tartalmaznak. A dokumentumok között vannak többek között Horst Fischer és Heinz Thilo tábori orvosok élelmiszerjegyei. Az egyik papíron a “halál angyala” néven ismert Josef Mengele neve eltorzított formában, “Josef Mergerle” alakban szerepel.

A dokumentumok között van Krömer halotti bizonyítványa is. Eszerint az SS-gyógyszerész 1944. február 18-án halt meg szívelégtelenségben. Utódja, Victor Capesius a szovjetek 1945-ös bevonulásáig volt ebben a tisztségben, és a háború után azt állította, hogy Krömert “defetizmus terjesztése” miatt agyonlőtték.  A “halálszerészként” is emlegetett, erdélyi származású Victor Capesiust az 1965-ös frankfurti Auschwitz-perben kilenc év börtönbüntetésre ítélték, de már 1968-ban szabadult.

A dokumentumokat évekkel ezelőtt fedezték fel egy átépítés alatt lévő ház padlásán Oswiecimben (Auschwitzban). Egy műkedvelő történész véletlenül értesült a leletről, és pénteken rábeszélte a megtalálót, hogy tanulmányozásra adja át a dokumentumokat. A felfedező, aki nem kívánja felfedni nevét, meg szeretné tartani a dokumentumok eredetijét. A legnagyobb náci megsemmisítő táborban, Auschwitz-Birkenauban 1940 és 1945 között több mint 1 millió embert, többségükben zsidót öltek meg.

2010. március 22., hétfő

Forrás: hvg.hu

Következő bejegyzés

Emlékek eltűnőben