Hétezren élték túl Auschwitzot

Publication date: 2010-01-27

65 éve, 1945. január 27-én szabadították fel a szovjet katonák az auschwitz-i haláltábort. Az ENSZ 2005-ben ezt a napot nemzetközi holokauszt emléknappá nyilvánította. Az esemény 65. évfordulójára a Holokauszt Emlékközpont bemutatta Egy/másért című új kiadványát, melyben több mint húsz ország vázolja fel projektjeit a tolerancia és a kultúrák közti párbeszéd elősegítésére.

B.Á.

Figyelőnet

A Holokauszt Emlékközpont Páva utcai épületében szerdán tartott rendezvényen a cseh, a német, a lengyel, a brit, a kanadai és az amerikai nagykövetségek képviselői ajánlották az Egy/másért kiadványt a nagyközönség figyelmébe és bemutatták saját országaik népek között párbeszédet segítő projektjeit.

A Közép- és Kelet-Európai országok a 2005-2015-ig tartó Roma Integráció Évtizede program keretein belül pontosították a program célkitűzéseit és megvalósítását. Nagy-Britannia a labdarúgás berkein belül igyekszik gyógyszert találni a rasszizmusra.

Focival a rasszizmus ellen

A Football Against Racism in Europe program sportolókat és szurkolókat von be a futball-huliganizmus elleni küzdelembe, továbbá Love music, hate racism (Szeresd a zenét, gyűlöld a rasszizmust) mozgalom keretein belül rendez fesztiválokat. A program magyarországi megfelelője a 2009-es Sziget fesztiválon debütált Zene a rasszizmus ellen.

Németország a filmekkel oldaná az etnikai és nemzeti feszültségeket Filmek a békéért elnevezésű programjával. A program során díjakat osztanak ki azok között a művészek között, akik az egyetemes emberi értékek előmozdításán munkálkodnak filmjeikben. 2009-ben díjat kapott például

Leonardo DiCaprio a legjobb zöld filmért, vagy Ismail Khatib, aki Jenin szívében című filmjével az arab-izraeli megbékélést hirdeti.

Megértés és elfogadás

Kanada az őslakosok olimpiai részvételét támogatja kiemelten a 2010-es vancouveri téli olimpián. Ruandában tizenhat évvel az 1994-es több százezer ember életét követelő mészárlások után béke maratont rendeznek. A svédek Tükör által nevű programja a holokauszt és a kommunizmus gyilkos rendszereinek működését térképezi fel az európai országokban gimnazista diákok segítségével.

Az Egyesült Államok a Nemzetközi virtuális történelem programot bővíti tovább. Az archívum immár mintegy 52 ezer videóinterúból áll, melyeket 56 országban rögzítettek. Az USA és Németország továbbá folytatja az immár 59 éve folyó, Youth for Understanding néven futó programot. A program lényege, hogy az azelőtt hadban álló két állam fiataljai egymás országába utazhassanak tanulni és élni.

Az Egy/másért kiadványban szerepel továbbá Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes könyvajánlata. 22 könyv, művészeti alkotás egymás megértéséért és Réz András, filmesztéta hasonló koncepción alapuló filmajánlata.

65 éve ért véget a lidércnyomás

Az Auschwitz-i haláltábort 1945. január 27-én szabadították fel a szovjet csapatok. A tábor személyzetét és mintegy 60 ezer foglyot már az ezt megelőző héten evakuálni kezdték. A foglyokat németországi koncentrációs táborokba szállították tovább. 7000 túlélő volt a táborban a felszabadításkor, ám közülük sokan meghaltak a következő napokban.

A lengyelországi haláltáborban semmisítették meg az egykor az egész ország területén a helyi falvak lakosaival szimbiózisban élő vidéki zsidóság nagy részét. A túlélők egy része a későbbi Izraelbe, mások az Egyesült Államokba, Ausztráliába vagy Dél-Amerikába emigráltak. Sokan azonban visszatértek Magyarországra, és a mai napig itt élnek.