Egy album képei Dombóváron – Vajdics Hajnalka beszámolója

  • Főoldal
  • Hazai
  • Egy album képei Dombóváron – Vajdics Hajnalka beszámolója
08 márc

Nagy érdeklődés kísérte a 2011. február 14-18. között  dombóváron megrendezett Auschwitz Album fotókiállítást. A kiállításra öt nap alatt 1256-an látogattak el. A siker titka, Vajdics Hajnalka szervezőtanár szerint, hogy személyesen ajánlották a helyi és környékbeli oktatási-nevelési és más közintézmények vezetői, pedagógusai figyelmébe a programot.

A tárlatvezetőnek jelentkező közel 60 diák lelkiismeretesen felkészült és a tárlat szellemiségéhez méltóan kalauzolta diáktársait és a felnőtt látogatókat. Ellátogattak a dombóvári kiállításra olyan idős emberek is, akiknek lehetőséget adott a kiállítás a csendes, méltóságos, személyes emlékezésre.

“Még csak nem is a számos pozitív visszajelzést, a vendégkönyvbe írt sorokat tartom a legnagyobb értéknek. – írja beszámolójában Vajdics Hajnalka. Persze ezek is mind nagyon fontosak és ösztönzőleg hatnak ránk. Az Auschwitz Album kiállítás sikere számomra abban a változásban fogalmazódott meg, amit néhány  „érkező-, és távozó” diák arckifejezésében láttam.

Nem azokéban, akik tényként fogadják el a holokausztot, hanem azokéban, akik történelmi ismeretek hiányából, világnézeti meggondolásból (meggondolatlanságból) fakadóan kételkednek. Örülök, hogy láttam olyan arcokat, akik egy jó adag szkepticizmussal léptek a kiállító terembe és egy óra múlva, ha nem is más emberként, de mindenesetre érzésekkel, kérdésekkel telve távoztak.

A kiállítás kapcsán nem titkolt szándékunk volt, hogy a fiatalokat főként a középiskolásokat szólítsuk meg, mivel különböző okokból kifolyólag ők egy könnyen befolyásolható korosztály. Sok esetben nyitottak a szélsőséges, antiszemita nézetek iránt is.

Nem mindegy, hogy mit gondolnak, mit fogadnak el igaznak, hiszen rajtuk múlik, hogy megismétlődik e valaha a történelem.

Kívánom, hogy az Auschwitz Album üzenete ne múljon el nyomtalanul a fiatalok lelkében és értelmében.”

A cikk Vajdics Hajnalka beszámolója alapján készült.

Médiamegjelenések a kiállításról:

Dombóvár Hírcentrum, 2011.02.10. Rólunk, nekünk, nélkülük >>

Dombóvár Hírcentrum, 2011.02.14.  Dombóvárra érkezett a Holocaust kiállítás >>

InfoDombóvár, 2011.02.14.   Az Auschwitz Album Dombóváron  >>

Másik TV a megnyitóról, 2011.02.13. Auschwitz Album – Rólunk, nekünk, nélkülük  >>