“Történelem a mának” – Anne Frank kiállításunk Egerben

02 márc

A Holokauszt Emlékközpont vándorkiállításának, az Anne Frank “Történelem a mának” című tárlatnak az egri Sancta Maria Gimnázium díszterme ad otthont 2011 februárjában.

 

 

 

Megnyitó: 2011. február 1., kedd, 11.30 óra

Cím: 3300 Eger, Kossuth Lajos u. 8.

Köszöntőt mond:

Saárossy Kinga, Eger Megyei Jogú Város alpolgármestere

Székely Gábor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke

Megnyitó beszédet tart: Lengyel Gyula, viceofficiális, az iskola tanára.

A megnyitón részletet hallhatunk Kertész Lilly – Fábry Péter Látogatók című művéből, Nádasy Erika színművész tolmácsolásában, valamint fellépnek az iskola diákjai és zeneiskolai növendékei.

A kiállításról:

Anne Frank 1933-ban menekült el szüleivel Németországból Hollandiába. A család a náci megszállás idején egy amszterdami házban bújt meg. A rejtekhelyet azonban 1944-ben árulás folytán felfedezték, a családot koncentrációs táborba hurcolták. A deportálást csak a családfő, Otto Frank élte túl. Anne Frank anyjával és nővérével együtt a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban, egy hónappal azelőtt, hogy az amerikai csapatok 1945-ben felszabadították volna a lágert. Történetét fennmaradt naplójából ismerhette meg a világ. A feljegyzéseket édesapja adta ki 1947-ben.

A tárlat bemutatja Anne Frank élettörténetét a naplója alapján a korabeli történelmi háttérbe ágyazva, valamint azt, hogy Anne életéből a fiatalok ma hogyan tanulhatnak. Emellett figyelmeztet az előítéletekkel szembeni fellépésre, a szabadság megőrzésére, az emberi jogok, a demokratikus társadalom melletti kiállásra.

Bővebben>>

A kiállítás látogatható:

2011. február 1. és 26. között, hétköznap 8 órától 15 óráig.

A kiállítás ingyenesen látogatható, iskolai csoportokat előzetes internetes (www.sancta-maria.sulinet.hu oldalon található linken) vagy telefonos bejelentkezés alapján (36-312-190, Málik Attiláné iskolatitkárnál) fogadnak

Az iskolai csoportoknak kortárs tárlatvezetők segítségével interaktív tárlatvezetést biztosítanak, a kiállítás megtekintését egyszerre maximum 25 főnek ajánljuk, a kiállítás és a kapcsolódó film megtekintése összesen egy órát vesz igénybe. (Az amszterdami Anne Frank ház módszerei szerint a Holokauszt Emlékközpont munkatársai által képzett kortárs vezetők irányítják az iskolai csoportokat interaktív tárlatvezetéssel.)  

Forrás:

www.eger.egyhazmegye.hu

Médiamegjelenések:

Tv Eger>>

Agria TV>>

heol.hu>>

radioeger.hu>>