EHRI műhelykonferencia a Holokauszt Emlékközpontban

07 nov

Az Európai Holokauszt-kutatási Infrastruktúra (EHRI) nemzetközi levéltári projekt műhelykonferenciát rendezett 2014. november 6-án a Holokauszt Emlékközpontban. A rendezvény együttműködő partnerei a Magyar Országos Levéltár és a Holland Háborús Dokumentációs Központ (NIOD) voltak.

A workshop célja a projekt eddigi eredményeinek ismertetése és a további feladatok megvitatása volt, különös tekintettel a közép- és kelet-európai országokra.

 

Az EHRI legfőbb célkitűzése egy olyan online adatbázis létrehozása, amely magában foglalja a holokauszttal és előzményeivel kapcsolatos, 1933 és 1945 között keletkezett valamennyi levéltári dokumentumot. A 47 ország több mint 1800 levéltárának és más közgyűjteményének adatait tartalmazó adatbázis várhatóan 2015 márciusában lesz mindenki számára elérhető. Az angol nyelvű műhelykonferencián az internetes portál és a hozzá kapcsolódó kutatási infrastruktúra létrehozásában közreműködő szakemberek valamint német, szlovák, román és magyar holokauszt-kutatók tartottak előadásokat. A programot és az EHRI projekt részletes leírását (angol nyelven) lásd a http://www.ehri-project.eu/overcoming-the-gap oldalon.