Elérkeztünk a Rubiconhoz, vagy már át is léptünk rajta…

A Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója, Dr. Harsányi László álláspontja szerint is nemzetközi jogot sért Magyarország azzal, hogy nem bünteti a holokauszt tagadását.

Hazánk elfogadta az 1965-ös New York-i nemzetközi egyezményt, és azt egy törvényerejű rendeletben ratifikálta is.  Két éve, 2007-ben ENSZ közgyűlési határozat született a holokauszt-tagadásról, mely bár nem kötelező érvényű az aláírók számára, erkölcsi erejével mégis “arra ösztönöz minden tagországot, hogy fenntartás nélkül utasítsa el a holokausztnak, mint történelmi ténynek a tagadását, annak minden formájában”. Körültekintve Európában ma már számos országában bűncselekménynek számít a holokauszt-tagadása. Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Izrael, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország, Románia, Svájc és Szlovákia meghozta holokauszt-tagadáshoz kapcsolódó törvényeit.

Ma Magyarországon egy határponthoz értünk. Bajcsy Zsilinszky Endre szavait idézve: „ilyen körülmények között becsületes ember nem lehet antiszemita”.

Hozzá kell azonban tennünk – a  temetőgyalázástól a múlt szombati, várbéli náci tüntetésig sok mindennek, talán túl sok mindennek kellett történnie ahhoz, hogy megszülessen az igénye egy ilyen fontos, alkotmányunkat is érintő törvény létrehozásának.

Következő bejegyzés

Fényképalbum - Nők