Élet és halál között – kiállítás

05 nov

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A projektet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata, a POLIN – A Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma (Varsó) és a Csendes Hősök Emlékközpont (Berlin) közösen kezdeményezte. A magyarországi tabló a Holokauszt Emlékközpont közreműködésével készült.


A zsidóságot érintő népirtás életek millióit követelte a háború sújtotta Európában. Hogyan reagált a megszállt vagy a nácikkal szövetséges országok lakossága a zsidók üldöztetésére, a tömeges kegyetlenkedésekre? A kérdésre adott egyéni válaszok nagyon különbözőek voltak, de általánosan jellemző volt, hogy az üldözöttek csak kevesek segítségére számíthattak.
Az „Élet és halál között. Embermentő történetek a Holokauszt idejéből” címet viselő kiállítás tablóin életképek villannak fel tizenegy országból: Dániából, Franciaországból, Hollandiából, Horvátországból, Lengyelországból, Litvániából, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából.
A kiállítás magyar fejezete két történetet dolgoz fel, a Fisch családot megmentő katolikus Tátrai Annáét és a fiatal Csertán Gizelláét, aki menedéket és iratokat biztosított három zsidó nőnek és egy csecsemőnek. Az ő történeteik, hasonlóan a többi országban tapasztaltakhoz, rámutatnak a szélsőséges körülmények között kialakuló emberi kapcsolatok összetettségére, feltárják a segítségnyújtás és az embermentés feltételeit és lehetőségeit.
A vándorkiállítást, amely 2018 januárjában Brüsszelben, az Európai Bizottság székházában nyílt meg, eleddig hollandiai, szlovákiai, litvániai, lengyelországi és romániai helyszíneken mutatták be. A tárlat 2019. november 6-tól december 15-ig lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből – nemzetközi vándorkiállítás
Hivatalos megnyitó: 2019. november 6. szerda, 16 óra
Látogatható: 2019. november 6. – december 15.
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont (1094 Budapest, Páva utca 39.)

Szervezők:
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata,
POLIN – A Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma,
Német Ellenállás Emlékhelye Alapítvány Csendes Hősök Emlékközpontja

Támogatók:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarország
Kultúráért és Médiáért Felelős Német Szövetségi Kormánybiztos (BKM), Németország
Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériuma, Lengyelország
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, Románia
Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma

Partnerek:
Holokauszt Emlékközpont, Magyarország; „Elie Wiesel” Nemzeti Holokausztkutató Intézet, Románia; Vilniusi Gaon Állami Zsidó Múzeum, Litvánia; Memorial Chambon sur Lignon, Franciaország; Mémorial de la Shoah, Franciaország; Dán Zsidó Múzeum; ‘Tkuma’ Ukrán Holokausztkutató Intézet; Castrum Peregrini, Hollandia; A Második Világháború Múzeuma, Lengyelország; NIOD – Háború-, Holokauszt- és Népirtáskutató Intézet, Hollandia; a Nemzeti Emlékezet Intézete (UPN), Szlovákia

Partnerek Budapesten:
Holokauszt Emlékközpont
Osztrák Kulturális Fórum
Wacław Felczak Alapítvány

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja a XX. századi Európa emlékezetének megőrzése, történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra.
A Hálózat tagjai: Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia. Megfigyelői státusszal rendelkezik Albánia, Ausztria, Csehország és Grúzia. További információ:
www.enrs.eu.