Elkészült a berlini roma holokauszt emlékmű

21 nov

Két évtizedes hányattatás után elkészült a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt európai szintik és romák emlékműve Berlinben. Az alkotást október 23-án avatta fel Angela Merkel német kancellár.

A német kormány 1992-ben kötelezte el magát a náci uralom alatt Európában meggyilkolt szintik és romák előtt méltó módon tisztelgő nemzeti emlékmű létrehozására. Az építkezés 2004-ben kezdődött, és a projektet övező anyagi és politikai természetű viták miatt az átadási határidőt többször módosítani kellett.     

A német főváros központjában, a Brandenburgi kapu és a Reichstag – a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag épületének – tőszomszédságában elhelyezett emlékművet Dani Karavan, a tájba belesimuló alkotásairól ismert izraeli képzőművész tervezte. A land art (tájművészet) elnevezésű irányzat képviselőjeként számon tartott művész a ligetes területre egy kör alakú fekete gránitmedencét tervezett, amely néhány centiméterre kiemelkedik a talajból. A medence közepén egy háromszög emlékeztet a náci rezsim idején a romákat és szintiket megbélyegző háromszög alakú jelvényre.

A látogatók a romák és szintik üldöztetéséről a medence körül a talajban elhelyezett feliratokból tájékozódhatnak. Az egyik felirattól a másikhoz lépve körbejárják a medencét, és közösen mint egy gyászmenet vonulnak az emlékmű körül.

Az emlékműavató ünnepség köré a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa előadásokból, kiállításokból, koncertekből álló rendezvénysorozatot szervezett. Norbert Lammertnek, a Bundestag elnökének részvételével megnyitották A romák és szintik elleni holokauszt és a jelenkori rasszizmus Európában című kiállítást, mely a Gestapo – a náci államrendőrség – egykori berlini központjának maradványainál létesített dokumentációs központban kapott helyet.

Az ünnepséget és a rendezvénysorozatot koncert zárta, amelynek programját Snétberger Ferenc gitárművész-zeneszerző állította össze. A hangverseny első részében a Concerto Budapest Zenekar előadta Snétberger In Memory of My People (Népem emlékére) című művét, a második részben pedig bemutatkoznak a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei.

Forrás: MTI