A holokauszt nemzetközi emléknapja

  • Főoldal
  • A holokauszt nemzetközi emléknapja

Memorial day:

International Holocaust Remembrance Day

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor.

Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozta, hogy a tagállamok kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, és oktatási programokat indítani annak elősegítésére, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg. A határozat emellett elutasította a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot. A Holokauszt Emlékközpont minden évben megemlékezik erről a gyásznapról.

 

Megemlékezések a Holokauszt Emlékközpontban


2012. január 27.

Elhurcolt életek


A Holokauszt Emlékközpont és az Élet Menete Alapítvány az auschwitz–birkenaui haláltábor felszabadulásának 67. évfordulóján, január 27-én közös megemlékezést rendezett a Páva utcai intézményben. A megemlékezésen beszédet mondott Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke.

Az évfordulón megnyíló, Elhurcolt életek című kiállítás egy korhű vasúti szerelvényben mutatja be közel 450 ezer magyar állampolgár utolsó útját a megsemmisítő táborokba. A megemlékezésen zenei és irodalmi összeállítás hangzott el. Sonja Wintersberger, az ENSZ Bécsi Információs Központjának igazgatója olvasta fel az ENSZ emléknapi felhívását, Ban Ki Mun ENSZ főtitkár üzenetét. Forgács János túlélő, volt auschwitzi fogoly és Vadász Éva az Élet Menete Alapítvány önkénteseinek vezetője gyújtotta meg az emlékezés gyertyáját, majd Tota Péter Joel rabbi imát mondott az áldozatok emlékére. Az eseményt követően a látogatók tárlatvezetésen vehettek részt az Emlékközpont kiállításain. A megemlékezést élő online közvetítésen követhették az érdeklődők a Holokauszt Emlékközpont honlapján. Képgaléria>>

 


2011. január 27.

Emlékezés a neveken és az arcokon túl


     2011-ben a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának 66. évfordulójára emlékeztek a megjelentek. Ezen a napon az áldozatok személyes életsorsa, számtalan elmesélendő történet került előtérbe, hogy érzékeltesse, a holokauszt igazi vesztesége nem csupán számokban mérhető.

     A megemlékezést Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára és Fahidi Éva, a koncentrációs tábort megjárt túlélő beszédei nyitották. A beszédeket követően Weiner László brácsára és hegedűre írt Duójának I. és III. tételét hallhatták a vendégek Bársony Péter brácsaművész és Baráti Kristóf, a Paganini Nemzetközi Hegedűverseny győztese előadásában. A zeneművek között eltűnt, elpusztított honfitársaink közül egy-egy különleges életutat idéztek fel neves színészeink: Harkányi Endre, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Kulka János, Kern András és Lukács Sándor.

      A megemlékezés a Wiesenthal-díj átadásával folytatódott. 2011-ben a kitüntetést Varga Jenő és Korinek László kapta a pécsi holokauszt emlékmű létrehozásában végzett munkájáért.

      Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója bemutatta az emlékközpont internetes honlapján található Emlékkönyvet, melyben szakmánként, ágazatonként gyűjtjötték össze a Vészkorszakban elpusztítottak egy részének életrajzát.

      A 66. évforduló tiszteletére 6 kis könyvecskével Életútlevél címmel sorozatot indítottak, hogy a felfoghatatlan számú áldozatból személyes ismerőssé válhasson egy arc, egy név, egy életút. Az első hat könyvecske: Balatoni Kamill kajakozó, Pap Károly író, Beck Ödön Fülöp szobrász, Bródy Imre fizikus, Erdélyi Ágnes író, Fellner Frigyes közgazdász sorsát mutatja be.

      Végül a megjelentek – Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga kántorának Kaddish imáját követően – mécsest gyújtottak és főhajtással emlékeztek a holokauszt áldozataira.

 


2010. január 27.

Emlékezni és tanítani


A kancelláriaminiszter és kilenc Budapesten akkreditált nagykövet jelenlétében megemlékezésre került sor a Nemzetközi Holokauszt Emléknap és az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborok felszabadításának 65. évfordulója alkalmából. Ezen az eseményen került bemutatásra a Holokauszt Emlékközpont Egy/Másért címmel elindított legújabb programja, amelynek célja olyan nemzetközi projektek széleskörű bemutatása, amelyek a tolerancia és egymás elfogadásának elveit helyezik a nevelés-oktatás középpontjába. A jelen lévő nagykövetek a rendezvényen személyesen mutatták be országaik tolerancia vonatkozásában indított programjait, amiket a kiadvány bővebben ismertet. Az Emléknap a Holokauszt Emlékközpont udvarán lévő Áldozatok Emlékfalánál ért véget, ahol a jelenlévők – Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántorának gyászimáját követően – elhelyezték az emlékezés gyertyáit és koszorúit.