Emléktáblát avattak Kassán Mikuláš atyának

13 szept

2013. augusztus 16-án, a kassai „Veritas” Kultúrház homlokzatán magasrangú egyházi és városi képviselők jelenlétében emléktáblát avattak Mikuláš atya tiszteletére. Jozef Lexmann, Mikuláš atya kimagasló alakja volt a kassai domonkos rendnek.  A nyilas terror idején, 1944/1945 telén a kassai domonkos rendi templom kriptájában vallási és politikai nézeteiktől függetlenül sok menedéket és oltalmat kereső embert fogadott be és mentett meg a biztos haláltól.

Mikuláš atyának köszönhető a mai napig működő kassai „Veritas” Kultúrház létrehozása. Benne elsősorban fiatalokkal foglalkozott, különösen a műszaki beállítottságúak gyűltek köré, mivel szerzeteseknél szokatlan módon az atya jogosítvánnyal és repülési engedéllyel is rendelkezett. A II. világháboró idején a domonkos rendiek templomába csak 1944. december végén húsz ember „költözött” be. A túlélők vallomása szerint a bújtatottak között volt Szenes Edmund mérnök, fia Szenes János, id. Rácz Olivér.  Januárban, a felszabadulás előtti utolsó napokban még számosan csatlakoztak a bújtatottakhoz.

Mikuláš atya a háború után is folytatta  tevékenységét, amiért 1948 után az új, kommunista hatalom üldözte és később őrizetbe is vette. A kolostorok felszámolása után Csehországban, 1952-ben egy börtönben vesztette életét.