1944. október 15.

„Elhatároztam, hogy a magyar nemzet becsületét megőrzöm a volt szövetségessel szemben is, midőn az a kilátásba helyezett megfelelő katonai segítség helyett a magyar nemzetet legnagyobb kincsétől, szabadságától, függetlenségétől akarja végleg megfosztani. Ezért közöltem a Német Birodalom itteni képviselőjével, hogy eddigi ellenfeleinkkel előzetes fegyverszünetet kötünk, s velük szemben minden ellenségeskedést beszüntetek. Bízva igazságérzetükben, velük egyetértésben kívánom a nemzet jövő életének folytonosságát és békés céljainak megvalósítását biztosítani.”

Többek között ezek a szavak is elhangzottak Horthy Miklós kormányzó a magyar nemzethez idézett kiáltványában, amelyet a rádióban, a rendes műsort megszakítva olvastak fel 1944. október 15-én a déli órákban.

A további események közismertek. A rosszul előkészített, és még rosszabbul kivitelezett kiugrási kísérlet elbukott. Másnap, október 16-án, immár német fogságban, a kormányzó kinevezte Szálasi Ferencet miniszterelnökké, majd lemondott tisztségéről. Az ezt követő nyilasterror, ártatlan emberek, zsidók, munkaszolgálatosok, politikai ellenfelek lemészárlása, tízezrek feláldozása egy vesztett háború végnapjaiban a rettenetes vészkorszak legrettenetesebb időszaka volt.   

Az ártatlan áldozatokra emlékezünk 2015. október 15-én, a nyilas hatalomátvétel évfordulóján 11 órától a Holokauszt Emlékközpontban.

A megemlékezésen Prof. Dr. Szita Szabolcs, az Emlékközpont igazgatója vázolja fel azokat az eseményeket, amelyek a nyilas hatalomátvételhez vezettek, majd beszél a nyilas terror időszakának legfontosabb mozzanatairól. Az Emlékközpont munkatársai visszaemlékezésekből idézve elevenítik fel, hogy hogyan élték meg a kortársak ezt az időszakot. Megtekintjük Salamon András Meséld el… című rövidfilmjét egy csodával határos túlélésről, majd rövid zenei program után mécses gyújtással és kövek elhelyezésével rójuk le tiszteletünket az áldozatok emléke előtt az Áldozatok Emlékfalánál.

A megemlékezésre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Részvételi szándékát kérjük, jelezze az oktatas@hdke.hu email címre.